Pripadnici vojske dobili ključeve stanova u “Novom Nišu”: Šest godina zakašnjenja, ali "puno srce" 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije danas su uručeni ključevi 152 stana u naselju “Novi Niš”, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministra odbrane Nebojše Stefanovića.

Ključeve su dobili aktivni i penzionisani pripadnici Ministarstva i Vojske, koji do sada nisu imali rešeno stambeno pitanje, a biće zakupci dvosobnih i trosobnih stanova, koje će moći da otkupe po ceni nižoj od tržišne.

“Želim svim našim pripadnicima da ovde dožive mnogo lepih trenutaka. Znam šta znači kad se uselite u svoj stan, koliko sreće ima u tom momentu, koliko se porodica raduje i koliko je svima puno srce “, rekao je ministar Stefanović.

Pripadnici vojske dobili ključeve stanova u “Novom Nišu”: Šest godina zakašnjenja, ali "puno srce" 2
Foto: Z. Miladinović/Danas

Četiri stambene zgrade za pripadnike vojske za sada su jedini objekti koji su završeni u kompleksu „Novi Niš“.

Prethodno je bilo saopšteno da će američka kompanija Klin ert kapital (Clean earth capital) na ovoj lokaciji za potrebe Vojske završiti izgradnju stanova ukupne površine 21.000 kvadratnih metara još pre šest godina, do aprila 2016. godine.

Ova kompanija je, inače, kupila tu lokaciju od 15.000 hektara, na kojoj je bila kasarna Bubanjski heroji, na oglasu krajem 2011. godine, da bi, kako je tada najavljeno, na njoj napravila “velelepni” stambeno poslovni kompleks “Novi Niš”, što se do danas nije dogodilo.

Prilikom kupovine lokacije kasarne “Bubanjski heroji” saopšteno je da će Klin ert capital, u kojoj je “mešoviti američko-evropski kapital”, investirati ukupno oko 60 miliona evra.

Rečeno je da će Niš od prodaje tog zemljišta prihodovati 20 miliona eura i dobiti poslovno-stambeni kompleks, a Vojska na ime razmene zemljišta sa Gradom- 200 stanova za svoje pripadnike.

Ocenjeno je da je to “jedna od najvećih investicija u Nišu u posljednjih 20 godina i četvrta najveća američka investicija u Srbiji”.

Nepunih pet godina kasnije, u martu 2016, zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković kritikovao je Klin ert kapital Srbija, ocenjujući da “ugovor nije ispoštovan u dve ključne stvari – probijen je rok i nije na vreme obezbeđena bankarska garancija”.

Direktor firme „Novi Niš nekretnine“ Goran Mraović je odgovorio da oni “ne mogu da grade bez građevinske dozvole“, koja kasni.

Tadašnji direktor Klin ert kapita Srbije Filip Bej je 2018. saopštio da “nije realno” da stambeno-poslovni kompleks “Novi Niš” bude završen do kraja 2021. godine i da bi bilo „veoma zadovoljavajuće ako se projekat može završiti do 2024. ili 2025. godine“.

Prema prvim planovima, predviđeno je da “Novi Niš”, osim stambenog dela, ima i  savremeni biznis centar, hotel, luksizne apartmane, šoping centar, vodeni park, sportske terene i bazen.

Najavljeno je da će se u okviru njega naći i univerzitet, studentski dom i bolnica.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari