Niško veće usvojilo plan za konačnu izgradnju Novog Niša 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS)

Izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa „Novi Niš“ trebalo bi da se pokrene, posle 13 godina od prodaje kasarne „Bubanjski heroji“ na čijem mestu je predviđeno da se nalazi, jer je niško gradsko Veće danas usvojilo predlog Plana detaljne regulacije za područje nekadašnje kasarne.

Direktor Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša rekao je da plan obuhvata područje između Ulice vojvode Putnika i ulica Zmaja od noćaja i Stevana Sremca, a predviđa izgradnju, osim stambenog i poslovnog kompleksa i objekate javne namene.

„Analize koje smo uradili zbog izrade plana pokazale su da je pored izgradnje stambenog i poslovnog prostora potrebno izgraditi i vrtić, dograditi Osnovnu školu ‘Kralj Petar Prvi’, izgraditi objekte za sport i rekreaciju, multifunkcionalne sale i dvorane za kulturne manifestacije“, izjavio je Grmuša.

On je dodao da Plan predviđa izgradnju ukupno 310.000 metara kvadratnih stambenog, poslovnog i prostora za javne namene.

„Pored objekata javne namene investitor takođe ima obavezu izgradnje nedostajuće infrastrukture. Pre svega mora da završi atmosferski kolektor, a kako bi se rasteretio saobraćaj u Ulici vojvode Putnika treba proširi ulicu Zmaja od noćaja i ulicu Stevana Sremca do ukrštanja sa Rudničkom ulicom“, kazao je Grmuša.

Gradski većnik Nenad Stanković podsetio je da projekat izgradnje „Novog Niša“ postoji već 17 godina, a sada se konačno dolazi do toga da se „preporodi“ prostor nekadašnje kasarne, čime bi Niš dobio novi rejonski centar.

„Na tom prostoru, u prvoj fazi izgradnje treba da bude izgrađen tržni centar površine 15.000 kvadrata, sa kancelarijama za advokate i sudske veštake jer se u blizini nalazi zgrada suda“, izjavio je Stanković.

On je rekao da će prilikom izgradnje „kompletna flora prostora nekadašnje kasarne biti sačuvana“.

„Investitor je prvobitno imao ugovor sa ‘Lidlom’, ali je projekat izgradnje tog prodajnog objekta podrazumevao da se iskrči drveće koje je 50 godina prikupljano sa prostora bivše Jugoslavije. To drveće sada će biti sačuvano i biće izgrađen novi park“, rekao je Stanković.

Novi stambeno- poslovni kompleks će značajno unaprediti i kvalitet života u naselju Bubanj, koje ima oko 10.000 stanovnika, rečeno je na sednici Veća.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari