Privatnici stvaraju tri četvrtine srpskog BDP-a

Iako su zarade van državnog aparata mnogo manje nego u javnom sektoru, upravo taj deo našeg društva najviše i najbrže doprinosi rastu ekonomije

Ostavite komentar


  1. Građani će živeti bolje, kad realni kurs evra u dinarima bude koliko i vredi. Predlog dijaspori, ne šaljite vredan evro za bezvredan dinar.

    1. Kolko vredi dinar naspram evra sada?
      Nije mi jasno kako ljudi na prognozi o valutama zaradjuju ili gube novac u mirnim vremenima… Msm. Srbija nije naftna sila pa sd kao naftu napusta ceo svet jer su lupam, potrosene rezerve.

      Dal da cuvamo novac u evrima ili mozda u rusku rublju

  2. Mozda privatnici stvaraju 3/4 BDP-a ali javna uprava i budzetlije kroz plate i korupciju pojedu sve.

    1. Treba ulagati u Izvozno orijentisane firme .PINK je bio izvoznik godine i na njemu smo zaradili samo putem carine nebrojano deviza. Trebba ulagati u drustvene automobile jel 53,418 automobila drzave i javnog sektora treba zameniti novim zbog smanjene potrosnje goriva i da litar manje potrose dnevno to je 75,000 evra .Male privatnike treba ugusiti jel to je peta kolona vlasti i prepreka zemlji koja je LIDER NA BALKANU.Seoska domacinstva gde god mozes treba kociti i dati zemlju Arapima koji imaju rezultate u poljoprivredi i koji mogu na primeru da pokazu 300,000 hetara koji su dobili su zelenilo raj za oci i dusu -arapi ne oru i ne seju vec 5 godina odmaraju zemlju od intezivne obrade .

  3. Tako je to je realno stanje.samo malo vise razmisljati o privatnom sektoru i ulagati u njemu.

  4. Bravo za ekonomiste. Trideset godina na raskrsnici raspravljaju kojim putem da krenu. Samo polako, trideset godina je za istoriju trenutak. Bolje da razmišljate još 300 godina, samo da ne pogrešite. Ugred da vas podsetim da je kina za 25 godina napravila ono šte je napravila. Nemojte samo da mi kažete da postoje više i niže rase i da je to razlog.

  5. Ja privredu posmatra kroz kvalitet zivota koji nude kompanije. A ne osecam nikakvu razliku iako imam platu mesecnu od 270.000 din. Neto.

    Umeato da kultura udje u privredu. Privreda ulazi u kulturu od muzike pa nadalje… sve je paljevina postalo i kratkorocni uzitak, ako ne i navlakusa…

    Kome treba strana fabrika za lustere, pa to mogu u svaki grad u srbiju da nadju start ap i finansiraju ih. Tako rade nemci, amerikanci i ostali. Msm. Sta je bre taj fejsbuk ako ne drzavne pare date privatniku

  6. Da takozvani ekonomski ekspert postavljaju takvo pitanje, covek da se s pravom zapita, u kom svetu oni zive? Da su takvo pitanje postavljali pre 50 ili 60 godina, zvucalo bi progresivno. Sugerirati danas da investicije u drzavna preduzeca, koja su postala legla jednopartijskog (vladajuceg) sistema, ogrezla u korupciji i nepotizmu, su muzika za Dacica i njegove komunisticke protagoniste.

  7. Srbija je prestala da bude članica Svetske trgovinske organizacije i GATT-a sa raspadom Jugoslavije i nažalost se nikada nije vratila tamo gde pripada: u krug zemalja koje trguju sa svetom. Niko nikada nije razvio uspešnu izolovanu mini-ekonomiju. Ako su glavni partneri Rusija, Kazahstan i Belorusija, sigurno da se neće razvijati visoka tehnologija u Srbiji, nego će se trošiti njihova nafta.

  8. Koji se drugi zaključak može izvući sem: privatizovati sve državno kako bi se podigla efikasnost! Zemlju, vodu, vazduh, vodovod, kanalizaciju, energetiku, školstvo, zdravstvo, skuštinu, sudstvo, „vladu“, saobraćaj, policiju, vojsku i naročito tajne službe!
    Mada, šta od ovoga zapravo, ispod žita, nije privatizovano!? Pa Srbija je cela vlasništvo…koga beše?

  9. Recimo i to da ,recimo , kinesku privredu ( sa najvećim rastom u zadnjih 30 godina ) guraju državne kompanije i to sa 80% udela u rastu i ekonomiji . ovo što vi pričate je čista demagogija jer od 2000 na ovamo aktivno gasite i uništavate državna ( a ranije društvene) kompanije što divljačkim zatvaranjem što razaranjem iznutra postavljanjem nestručnih i nesposobnih kadrova . To radite sistematski i planski jer time otvarate vrata jeftinim privatizacijama pa nakon privatizacije vi kažete kako je razlog boljeg poslovanja privatni menadžment , a ne kažete da su te firme osamdesetih radile dva puta bolje nego pod privatnicima .

  10. Super, moj gazda meni 30.000 plate, on uspešan, ja beda. Što se tiče uspešnosti javnih preduzeća prestanite da postabvljate direktore po partijskoj liniji. To su uglavnom nesposobni ljudi, a jedini im je kvalitet poslušnost. Direktori društvenih preduzeća su, za ove sadašnje u javnom sektoru, bili gromade.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.