Oko 11.000 privatnih preduzetnika iz 13 opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga ovlastilo je predsednika regionalne Privredne komore Gorana Jovića da predstavnicima nadležnih ministarstava prenese zahteve u kojima se od Vlade Srbije traži produženje grejs perioda za otplatu kredita koji su odobreni iz Fonda za razvoj. Zatraženo je i da se reprogramiraju dugovi, ukinu carine na uvoz opreme, olakša carinska procedura kao i da se smanje takse koje plaćaju izvoznici sa ovog područja.

Privatni preduzetnici su iz Fonda za razvoj dobili oko sedam miliona evra kredita, što je nedovoljno za ozbiljnije investicije i održivost razvojnih projekata. – Nadležna ministarstva slabo su upoznata sa situacijom u ovom regionu, pa priča o ravnomernom ekonomskom razvoju liči na utopiju. Tome treba dodati i podatak da je zbog nepoštovanja pravila privatizacije poništeno 60 ugovora o prodaji društvenog kapitala. S druge strane, Akcijski fond od nas samo formalno traži mišljenje prilikom postavljenja zastupnika društvenog kapitala u preduzećima gde su raskinuti ugovori, čime se situacija dodatno komplikuje i stanje postaje alarmantno – upozorava Jović.

Prema procenama Privredne komore Leskovac, bez posla bi u prvih nekoliko meseci ove godine moglo da ostane oko 2.000 radnika, pre svega u duvanskoj i industriji građevinskog materijala. Zbog prelamanja negativnih svetskih trendova na lokalne prilike, preti zatvaranje ciglana Mladost u Leskovcu i Rad u Vlasotincu, dok se Balkan brik u Vladičinom Hanu nalazi u velikoj krizi, a radnicima se većmesecima unazad ne isplaćuju zarade. Smanjenje broja radnika može se očekivati i u bujanovačkoj Industriji mineralne vode i sokova Heba, Zavarivaču, ali i u Jumku, dok je sasvim neizvesna sudbina projekta Zamber gde je proizvodnja prekinuta pred kraj godine. Najteža situacija je u opštini Vladičin Han, ali i u Trgovištu i Bujanovcu, dok je Preševo na začelju po zaradama i bruto nacionalnom dohotku po glavi stanovnika. Jovićukazuje na apel članova Skupštine i Upravnog odbora komore Leskovac, upućen nadležnim ministarstvima, da što pre izrade strategiju privrednog razvoja juga Srbije, jer u protivnom preti privredni kolaps.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari