Privredna komora Srbije: Pravilnik o plastičnim kesama

Ostavite komentar


  1. Zbog čega firme naplaćuju kese sa logom?
    Zbog čega naplaćuju papirne kese?
    Da li su plastični cegeri ekološki?

  2. Opet su iz pravilnika izbacene papirne ukrasne kese sa plasticnim( polie
    sterskim) kanapima. Umesto pamucnog kanapa, 100% ovih kesa iz uvoza su sa plasticnim kanapima, a od te kolicine, 80% imaju predivo od najopasnijeg tipa poliestera-POLIPROPILEN. Kod njega se trenjem u ruci toliko izdvajaju mikrocestice koje se na suncu mogu primetiti i golim okom.Domaci proizvodjaci koji kupuju ovaj materijal, svoje radnike dovode u zivotnu opasnost. Udisati te cestice u zatvorenom prostoru, dok seku takav kanap, je ravno samoubistvu sa ODLOZENIM DEJSTVOM.zBOG RAZLIKE U CENI TAKVOG KANAPA PO JEDNOJ KESI OD 0,70 DIN. VLASNICI TIH FIRMI TRUJU RADNIKE, SEBE ALI I SVOJU PORODICU AKO JE UKLJUCENA U MONTAZI TIH KANAPA.VELIKA OPASNOST JE U PITANJU, A SVI CUTE.

  3. Kako Komora upotrebljava termin biorazgradiv, polimeri, izuzev celuloze, nisu biorazgradiv. Do danas pojam biorazgradiv označava razgradnju u oblik koji predstavlja hranu u lancu ishrane. Plastične tj. termopolimerne materije nisu u lancu ishrane i u konačnom vremenu se ne razgrađuju pod uticajem atmosferilija. Plastične kese i ambalaža su trajni proizvodi sa aspekta ekoloških očekivanja. Srbija je daleko od uređene države, propis o zabrani plastičnih kesa je parcijalno rešenje bez ozbiljne perspektive. Masa bačenih kesa je uočljivo manja od mase odbačene ambalaže napitaka, mleka, pića i raznih namirnica…. Ozbiljne države problem odbačene plastike rašavaju skupljanjem i reciklažom.

  4. Ko nam vodi ministarstvo i ko radi u njemu, nije ni čudo da nemaju pojma ni o čemu.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.