Privredna komora Srbije: Pravilnik o plastičnim kesama 1Foto: Pixabay/Cocoparisienne

Privredna komora Srbije (PKS) je danas saopštila da je Ministarstvu zaštite životne sredine dostavila „Nacrt pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese za nošenje i o ocenjivanju usaglašenosti“.

Tim pravilnikom se predviđa da i na tržištu Srbije stignu „kompostabilne kese od biopolimera“.

„Pravilnik jasno definiše tipove kesa, sadržaj, stavljanje u promet, kao i označavanje, a kese su razvrstane po kategorijama i definisana su značenja polietilenske, kompostabilne i kese sa aditivom za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju“, rekao je sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS Dragan Stevanović.

Dodao je da je taj dokument donet sa ciljem da se tačno regulišu tehničke karakteristike i svojstva koja mora da ima plastična kesa kako bi se izbeglo svako nerazumevanje i što bolje zaštitila životna sredina, proizvodjači, zdravlje i bezbednost stanovništva pogotovo kada je u pitanju pakovanje hrane.

Pravilnik se odnosi i na domaću proizvodnju, i na kese iz uvoza.

„Značajno je da se ovim pravilnikom prvi put donose tehnički uslovi za stavljanje kesa u promet od biopolimera, takozvanih kompostabilnih kesa“, naveo je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari