Produktna berza: Cena soje iz novog roda 70 dinara, poskupela 75 odsto u odnosu na 2020. godinu 1Foto: Pixabay/Charles Echer

Soja iz ovogodišnjeg roda prodavala se protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu po ceni od 70 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost (PDV) što je poskupljenje od 75 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je koštala 40 dinara, saopštila je danas ta berza.

„Ovako visok cenovni nivo se očekivao, s obzirom da je poslednji ugovor prošlogodišnjeg roda zaključen po ceni od 80 dinara po kilogramu bez PDV-a. Soja iz novog roda od 70 dinara po kilogramu viša je za 75 odsto jer je prošle godine u isto vreme koštala 40 dinara“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se poskupljenje očekivalo jer je rod smanjen zbog visokih temperatura i nedostatka vlage.

Pšenica je, kako se navodi imala primat u trgovanju i cena se kretala od 26 do 27,20 dinara po kilogramu bez PDV-a što je poskupljenje od 4,4 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Cena kukuruza je zbog povećane ponude tokom ove nedelje pala za oko jedan odsto u odnosu na nedelju dana ranije i ugovori su zaključivani po ceni od 25,70 do 25 dinara po kilogramu, bez PDV.

Ugovori za kupoprodaju suncokreta zaključivani su po cenama od 56,42 do 57,02 dinara po kilogramu, bez PDV-a, što je 480 do 485 evra po toni.

Ukupan promet na Pproduktnoj berzi tokom ove nedelje iznosio je 5.350 tona robe, čime je trgovanje povećano za 87,7 odsto, čija je finansijska vrednost iznosila 188 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari