Profesor Ekonomskog fakulteta: Inflacija donosi veće prihode budžetu dok se plate i penzije ne menjaju 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

To što nema povećanja plata i penzija smanjuje deficit budžeta, izjavio je za „Politiku“ profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić povodom najnovijih podataka Ministarstva finansija da je deficit u periodu januar – maj iznosio 71 milijardu dinara.

Arsić je objasnio da inflacija donosi veće prihode budžetu, dok se „pola rashoda“, odnosno plate i penzije – ne menjaju.

„Sve dok se ne povećavaju plate i penzije, realno se štedi“, rekao je Arsić, ali i upozorio da je realna vrednost penzija opala „nekoliko procenata“ zbog inflacije, dok su plate u javnom sektoru „na nuli“ ali da će i one za nekoliko meseci izgubiti na realnoj vrednosti.

Kada je reč o javnom dugu, Arsić je ukazao da je on realno povećan za 577 miliona evra od početka godine do kraja maja, iako ne raste „u procentima“.

„Ono što je dodatno povećalo javni dug su garancije ‘Srbijagasu’ i za EPS“, jer su ta dva preduzeća do kraja maja uzela kredite u vrednosti većoj od 900 miliona evra“, rekao je Arsić.

Ukazao je i na gubitak „Srbijagasa“, koji prodaje gas za 270 dolara po toni, ali ga nabavlja za tržišnih 1.800 dolara i rekao da „nema isplate gasa Rusima ako država ne da novac“.

Kada je reč o EPS, mišljenja je da je cenu struje trebalo povećati i da nije bilo problema u tom preduzeću.

 

„Poskupljenje bi u tom slučaju bilo iskorišćeno za gradnju novih hidrocentrala poput Bistrice (čija izradnja još nije počela), modernizaciju kapaciteta u termoelektranama kao i u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u okviru EPS…umesto za razvoj, sredstva se koriste za pokrivanje grešaka u poslovanju i gubitaka“, zaključio je Arsić za „Politiku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari