Proizvođači: Izvoz pšenice, kukuruza i brašna organskog porekla ponovo slobodan 1Foto: Pixabay/RemazteredStudio

Izvoz organskih žitarica, pšenice, kukuruza i brašna iz Srbije ponovo je slobodan nakon što je Vlada Srbije uvažila zahteve proizvođača i iz zabrane izvoza konvencionalnih žitarica izuzela one koje su organskog porekla.

„Izvoz organskih žitarica je oko mesec i po bio onemogućen zbog toga što su se oni vodili pod jedinstvenim međunarodnim tarifnim carinskim brojem konvencionalnih žitarica i uljarica čiji je izvoz bio zabranjen“, rekla je za Betu generalni sekretar Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia organika“ Ivana Simić.

Dodala je da je odluka o izuzeću organskih proizvoda od zabrane izvoza veoma značajna, a pošto nije bila dugi vremenski period na snazi nije napravljena šteta.

Vlada Srbije juče je usvojila dopunjenu odluku, donetu 10. marta, o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zbog prehrambene sigurnosti tokom rata u Ukrajini, a kojom se od zabrane izvoza izuzimaju prehrambeni proizvodi organskog porekla.

Vlada je tu dopunu odluke obrazložila činjenicom da je reč o malim površinama na kojima se u Srbiji odvija organska proizvodnja, da je to sektor koji se u Srbiji tek razvija, i da su u pitanju proizvodi prvenstveno namenjeni izvozu, pa je procenjeno da izuzimanje od postojeće zabrane ne ugrožava domaće tržište i prehrambenu sigurnost stanovništva.

Proizvođači su rekli da su zadovoljni odlukom o izuzeću, a da je za vreme korone takođe bio zabranjen izvoz tih proizvoda u dužem trajanju.

Nisu, kako su rekli, pomogli argumenti da su to proizvodi koji nemaju potrošače na domaćem tržištu, ni to što su bili potpisani ugovori o izvozu, a nisu pomogle ni intervencije preko stranih ambasada da se dozvoli izvoz u te zemlje.

Vrednost izvoza organskih proizvoda iz Srbije porastao je za više od 15 puta za 10 godina.

Prvi put su ovi podaci postali deo informacionig sistema Uprave carina 2012. godine kada je ukupna vrednost izvoza organskih proizvoda iznosila 3,74 miliona evra, dok je u 2021. godini vrednost izvoza porasla na 57,4 miliona evra.

U odnosu na 2020. vrednost izvoza organskih proizvoda je prošle godine porasla 53 odsto, a za dve godine 93,3 odsto. U ukupnom izvozu žitarice ne zauzimaju veliku vrednost.
Ukupna količina izvezenih proizvoda u 2021. godini iznosi 17.622 tona, a najveća vrednost, od 45 miliona evra je ostvarena 2021. godine u izvozu zamrznutog organskog voća, od čega najaviše čini zamrznuto jagodasto voće.

Izvozom zamrznutih malina ostvarena je zarada od 32,6 miliona evra, kupina pet miliona evraborovnica 1,8 miliona evra, a višanja 3,4 miliona evra.

Posle zamrznutog voća najviše je izvezeno organskog sušenog voća – jagoda, malina, šljiva, borovnica, kupina, ribizla, u ukupnoj vrednosti od šest miliona evra, zatim voćni koncentrati i pirei, u ukupnoj vrednosti od 3,15 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari