Proizvođači malina i kupina traže da država posreduje u dogovoru sa otkupljivačima oko okvirne cene

Ostavite komentar


  1. Moj odnos prema zahtevina malinara ide od odobravanja do želje da potpuno prestanu sa proizvodnjom i ne maltretiraju nas svojom uskogrudošću.
    Razumem i podržavam borbu za veću otkupnu cenu maline i kupine, ali loši argumenti i arogantan vučićevski stav ovog „predsednika“ me izuzetno iritiraju. Prvo – ogroman deo ( do 99%) srpske maline se pakuje za strane trgovačke lance, pod njihovom robnom markom. Cene se u maloprodaji značajno razlikuju, za isti kvalitet maline, ako je recimo pakujete za Aldi, Metro ili Billu. Ili….Tvrditi da se 125 gr maline prodaje po odeđenoj ceni je svesno obmanjivanje javnosti , jer možete kod jednog lanca pronaći različite cene. Drugo – ta cena nije relevantan podatak jer su trgovačke marže, gotovo uvek, mnogo veće od zarade onih koji proizvode i pakuju. Istina je i da se malina, poslednjih godina, mnogooo više pakuje u voćne mixeve nego samostalno, pa govoriti o njenoj ceni paušalno kao predsednik je smešno.Treće- otkud „drugu predsedniku“ pravo da zabranjuje uvoz i recistribuciju i reexport bilo čega pa i kupina i malina. To vidim kao sposobnost srpskih hladnjačara da preuzmu i prodaju malinu i kupinu iz susednih zemalja, koje nemaju sposobnost da plasiraju kvalitetan poluproizvod.
    Četvrto- umesto o proizvođačima, koji bi da sa pola hektara zarade dovoljno da ništa drugo ne rade ( a i ovako im buđ zašto sirotinja obrađuje i bere maline) fokus treba usmeriti na, uglavnom, radnice u hladnjačama. Te moderne ro inje radi u vrli teškim uslovima za tričavih 30-ak hiljada dinara. One su u ovom lancu najveći, ili mislim jedini uz one berače i radnike u malinjacima, gubitnici! O hiljadama njih niko ne brine, sindikati su im zabranjeni, svaka, ma i najmanja, pobuna se rršava otkazom, broj obolelih žena od teških bolesti sa godinama radnog staža dramatično raste (pustite dr Grujičić OU, pogledajte hladnjače), njihova perspektiva je nikakva….

  2. Ovo mi nesto, zvuci poznato…Cuj, termin , okvirna cena…?!! Hoce li Vam priznati troskove proizvodnje i stopu profita od X procenata , ili cemo slusat,i istu pesmu,sa tekstom kao i himna Srbije…Zivela Srbija-ajd zdravo…!!

  3. Seljaci će i ove godine biti prevareni sa cenom maline. Naravno, sad će, izvoznici, pustiti glas (dok se priprema malina, kao najteži posao) da će cena maline biti i veća od dva evra. A onda, u sezoni branja, cenu će prepoloviti, jer su tada seljaci ucenjeni i moraju je obrat, pa makar i za evro. I, konačno, neka se seljaci zapitaju, zašto ne bi mogli dobiti izvoznu dozvolu, sve, i da se cela Srbija udruži u jednu zadrugu i da ima svoje hladnjače.

  4. A višnjari? Treba da se uključe proizvodjači svih voćnih vrsta kako bi predstavnici bili reprezentativniji, a pregovori legitimniji i uspešniji.

  5. Koliko je ostalo neobrane maline prosle godine.Kod mene pet tona.Tako ce biti i ove.Pa neka seljak iz Ivanjice nastanjen u Zelezniku i dalje odredjuje otkupnu cenu sa ministrom poljoprivrede.150r.s.d treba platiti branje pa da vidimo dali nebi bilo radne snage.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.