Proizvođači voća strahuju od prolećnih mrazeva 1Foto: Kristamonique / Pixabay

Poljoprivrednici u šabačkom kraju pribojavaju se najavljenog hladnog talasa i niskih temperatura, koje bi tokom noći, mogle da se spuste nekoliko stepeni ispod nule, što bi loše uticalo na rod i povećalo cenu voća.

– Ako narednih dana, ne bude temperatura koje će ići ispod minus dva stepena, ne bi trebalo da bude značajnije štete. Ono što može da izazove probleme, jeste ako se nastavi hladan period, koji će za posledicu imati izostanak leta polinatora, odnosno insekata oprašivača, prvenstveno pčela – kaže za Danas Milorad Jocković iz Poljoprivredne stručne savetodavne službe Šabac.

Navodi da, u tom slučaju, oplodnja neće biti dobra, pa će izostati i dobri prinosi.

– Do sada, snegovi nisu napravili veliku štetu, sem ponegde mehaničkih oštećenja, budući da je sneg bio vlažan. Ako se negde zadržao na granama, a već ima i lisne mase, moglo je da dođe do pucanja i lomova, objašnajva Jocković.

Proizvođači voća strahuju od prolećnih mrazeva 2
Foto: Couleur / Pixabay

U ovom periodu su, što se tiče izmrzavanja ploda i cveta, najugroženije koštičave voćne vrste, pre svega kajsija.

– Ona je već u fazi zametnutog ploda, koji je negde i do par milimetara u prečniku, kada su biljke najosetljivije na niske temperature. Tu je došlo do oštećenja, ako su temprature išle, na mestima, ispod minus dva, objašnjava naš sagovornik.

Ističe da sloj snega, u nekim slučajevima, može imati i zaštitnu ulogu.

– Ako je ostao zadržan sloj snega na cvetovima, a temperatura padne na minus tri, četiri stepena, neće se smrznuti, jer ima prekrivač, naročito kod strnih žita koja su sad u nezgodnoj fazi, jer tu niske temperature znaju da dovedu do blagih oštećenja. Ali ako su pokrivene snežnim pokrivačem, nije problem, kaže Jocković.

Svetlana Cvijanović, predsednica Saveza poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije, kaže za Danas da će vremenske prilike svakako uticati na proizvedene količine.

Proizvođači voća strahuju od prolećnih mrazeva 3
Svetlana Cvijanović, Foto: privatna arhiva

– Voće koje je u cvetu šljiva, breskva, kajsija, trešnja, neće imati roda jer će izostati oprašivanje, zbog toga što će tučak biti mokar zbog snega, a na onim područjima gde je voće sačuvano, biće visoka cena, što ne ide u prilog ni nama poljoprivrednim proizvođačima a ni građanima – kaže Cvijanović.

Ona na svojim zasadima ima oko tri hektara pod jagodičastima voćem, malinom i kupinom.

– Možda su malina i kupna u malo boljoj situaciji, trenutno, ali ispred nas je još mraza, budući da najavljuju noćne temperature i do minus pet, šest stepeni. Ako se to zadesi, onda će i ovo voće biti desetkovano, kaže sagovornica Danasa.

Problem koji, međutim, muči Cvijanović i mnoge voćare, datira još od prošle godine.

Proizvođači voća strahuju od prolećnih mrazeva 4
Foto: Luisella Pleneta / Piyabau

– Nije nam isplaćen dobar deo prošlogodišnjeg roda, a sada će najverovatnije biti drastično umanjen, što će uticati na dalja ulaganja u proizvodnju. Videćemo za par dana kako uopšte dalje da nastavimo – kaže Cvijanović.

Ističe da voćari nailaze na velike probleme, budući da su cene svih inputa veoma visoke.

– Meni je, na primer, stigla ponuda da osiguram zasad, a da bih osigurala površine koje imam, treba mi oko pola miliona dinara. Reč je o osiguranju koje podrazumeva zaštitu od grada, ali ne i od prolećnih mrazeva. To su sredstva koja, moja porodica i ja, trenutno, ne možemo da izdvojimo – objašnjava voćarka iz Majura kod Šapca.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari