Proizvođačke cene industrije za domaće tržište i dalje rastu 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS)

Cene proizvođača industrijskih proizvoda u aprilu, u odnosu na isti mesec prošle godine, porasli su za 1,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Po nameni gledano, proizvođačke cene energije poskupele su 8,3 odsto. Proizvodnja kapitalnih proizvoda je skuplja za 6,4 odsto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda pojeftinila za dva odsto.

Najveći rast zabeležile su cene eksploatacije nafte i gasa koje su povećane za 35,5 odsto.

Međutim, cene proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza, cene proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz i cene za domaće tržište, pokazuju da Srbija uvozi deflaciju, a zapravo unutrašnji faktori proizvode inflaciju.

Cene proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza u aprilu su međugodišnje pale za 2,6 odsto, a pale su, doduše jedva, za 0,1 odsto, i u odnosu na prethodni mesec.

Takođe su međugodišnje, u aprilu pale i cene industrijskih proizvoda za izvoz, za 0,4 odsto.

Istovremeno, cene proizvođača industrijskih proizvoda za domaće tržište povećane su za 2,6 odsto.

Ovo ne važi samo za april, već i za prva četiri meseca u odnosu na isti period prošle godine. Cene iz uvoza i za izvoz su smanjene, dok su jedino rasle cene industrijskih proizvođača za domaće tržište.

Gledano po grupama proizvoda, cene proizvođača za domaće tržište su pale u oblasti hemijskih sredstava za poljoprivredu i to za čak 29,3 odsto, april na april, a takođe je pojeftinila proizvodnja obuće za dva odsto.

Cene proizvođača svih ostalih grupa su povećane, a najviše odeće za 6,8 odsto, goriva za 4,5 odsto i građevinskog materijala za 5,1 odsto.

Ovde se radi o cena proizvođača industrijskih proizvoda, a ne cenama u maloprodaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari