Proizvodnja čelika i prehrambena industrija u padu 1Foto: EPA CLEMENS BILAN

Industrijska proizvodnja u septembru u odnosu na isti mesec prošle godine smanjena je za 0,3 odsto, pa je ukupan međugodišnji rast u prvih devet meseci sveden na 1,9 odsto, navodi se u Makroekonomskim analizama i trendovima.

Rudarstvo je nastavilo da raste i u septembru, ali su stope rasta sa 33,6 odsto u periodu od januara do jula pale na 3,8 odsto u avgustu i 1,3 odsto u septembru.

Rast rudarstva vodila je proizvodnja rude metala sa međugodišnjim rastom od 18,8 odsto, ali je eksploatacija nafte i gasa smanjena za 3,4 odsto, a uglja za 15 odsto u odnosu na prošli septembar.

Dobra vest stiže iz elektroprivrede koja je nakon međugodišnjeg pada u svakom mesecu od polovine 2021. godine u septembru ostala na istom nivou kao lane.

Najvažnija grana industrije, prerađivačka industrija u septembru je smanjena 0,6 odsto međugodišnje, pa je rast u prvih devet meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine sveden na 2,7 odsto. Poređenja radi u prvih pet meseci međugodišnji rast je iznosio 4,8 odsto.

„U septembru je prerađivačka industrija imala međugodišnji pad proizvodnje, iako je porast zabeležen u četrnaest, a pad u samo deset oblasti. Reč je o tome da je u nekima od njih učešće u ukupnoj prerađivačkoj industriji visoko (udeo proizvodnje tih deset oblasti u prerađivačkoj industriji je 52 odsto), a pad u septembru izuzetno veliki: prehrambena, duvanska, farmaceutska industrija, proizvodnja nemetalnih minerala, proizvodnja nameštaja, kao i proizvodnja osnovnih metala sa rekordnim padom od 37 odsto“, navodi se u analizi MAT-a.

Dve oblasti koje su najviše povukle pad industrije su prehrambena i i proizvodnja osnovnih metala.

Prehrambena industrija je u septembru zabeležila godišnji pad od devet odsto, što je najveći pad od korone i aprila 2020. godine, pa je rast od početka ove godine svega 0,8 odsto.

Proizvodnja osnovnih metala je u septembru smanjena čak 37 odsto u odnosu na septembar 2021, a tome su doprineli najviše gvožđe i čelik čija je proizvodnja smanjena za 24 odsto.

Nakon dobrog rasta početkom godine, od maja kreće strm pad pa je za devet meseci međugodišnji pad došao do 12 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari