Proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe isplativa, ali potrebno je dodatno uskladiti zakonodavstvo 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe kao kupac-proizvođač je isplativa, ali je potrebno dodatno uskladiti zakonodavstvo kako bi se ovaj institut primenio u potpunosti, a proizvodnja zelene energije od strane građana dodatno zaživela, saglasni su učesnici tribine „Građani i solarna energija – iskustva kupaca-proizvođača u Srbiji“.

Nezadovoljstvo kupaca-proizvođača kada su dobili neuobičajeno velike račune za struju nakon instalacije solarnih panela, nastalo je kao rezultat velikih očekivanja, koje je forsirala država promovišući investicije u solarne panele kao ogromnu uštedu.

Do toga je došlo, jer nije primenjena uredba kakva je prvobitno trebalo da omogući da se plaća samo potrošena električna energija, a ne celokupna proizvedena energija, od koje su viškovi poslati u mrežu gde se čuvaju za kasnije, kaže savetnica u oblasti prava energetike, doktorantkinja i kupac-proizvođač Varvara Aleksić.

Predlogom Zakona o PDV koji će stupiti na snagu 2023, PDV će se plaćati samo na utrošenu energiju, ali će ostati plaćanje akcize i naknada, odnosno mrežarine na ukupno preuzetu električnu energiju.

Kupcu-proizvođaču Nenadu Maričiću je u Elektrodistribuciji Srbije tim povodom rečeno da su Ministarstvu energetike i Ministarstvu finansije predali zahtev za iniciranje promena preostala dva zakona kako bi se uredba u potpunosti primenila kakva treba da bude.

Prema njegovim rečima, sistem kupca-proizvođača odnosno proizvodnja električne energije se najviše isplati velikim potrošačima koji su u crvenoj zoni, jer im se cena računa za struju umanjuje i do 60 odsto, a zatim srednjim potrošačima iz plave zone kojima se umanjuje za 45 odsto.

Kako je istakao, prosečnim potrošačima do 400 kilovata se na mesečnom nivou taj princip ne isplati.

Ipak, smatra da biti potrošač ima svojih prednosti i naglašava da se nije pokajao što je postavio instalaciju, ali da je trebalo da napravi manju solarnu elektranu.

Saglasan je sa prvim prozjumerom u Srbiji Milošem Lončarom da je važno proceniti koji su potrebni kapaciteti energije i u skladu sa tim praviti kućnu elektranu.

Lončar je objasnio da je do nezadovoljstva prozjumera svojim računima došlo i zato što su pravili veće elektrane nego što im je bilo potrebno, te da je bitno uskladiti proizvodnju sa potrošnjom.

Solarni kalkulator, koji je izrađen u okviru projekta Klimatski forum, pomaže da se odredi adekvatna veličina solarne elektrane, kako bi bili izbegnuti neophodni troškovi i kako bi proizvodnja električne energije pokrivala sopstvene potrebe, objasnila je Tijana Jakovljević, asistentkinja na Geografskom fakultetu u Beogradu.

U pitanju je, kako kaže, algoritam koji na osnovu unetih parametara – potrošnje električne energije, nagiba krova i strane sveta na koju je okrenut, izračunava kolika se može očekivati proizvodnja električne energije iz instaliranog jednog kilovata snage solarnog sistema na krovu porodične kuće.

Na tribini je istaknut i značaj viber grupe koja okuplja kupce-proizvođače, gde oni razmenjuju svoja iskustva i u kojoj mogu dobiti mnoštvo važnih informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari