Promena švajcarske formule po leđima penzionera

Iako je prvobitno predsednik najavljivao da će se obračun penzija menjati da bi one rasle više nego po važećoj formuli, sada se nagoveštava izmena koja će taj rast zapravo smanjiti

Ostavite komentar


  1. Tamburić priča o penzijama i o uplati doprinosa za fond PIO a ne zna da se celokupne penzije isplaćuju iz budžeta Republike. Za ovu godinu za te potrebe iz budžeta će biti izdvojeno 581,2 milijardi dinara. Doprinosi o kojima on govori služe za plate zaposlenih i režijske troškove fonda PIO.

  2. Medjunarodni monettarni fond i Svetska banka su zelenaske organizacije u rukama americkih kapitalista. Ko je njih slusao i od njih uzajmljivao pare otisao je u bankrot. Mnoge zemlje nastoje da se oslobode iz njihovih kandzi, da im isplate dugove odjednom, sto oni teskog srca dopustaju. One zive od velikih kamata. Nisam mogao da pretpostavim da se MMF pita u Srbiji koliko i Vucic, mislio sam da je samo Vucic u Srbiji Lukasenko.

  3. Starima svakako treba pomagati . Sa druge strane pad prihoda privrede i pad zarada je posledica usporavanja ekonomije usled pandemije. Tačnije da bi spasili starije ( koji su najčešće zrtve covica ) svet je odlucio da uspori ekonomiju i time naneo štetu mladjim generacijama . Bilo bi fer da penzioneri to shvate – da ćemo zbog njihove zaštite mi svi sigurno pretrpeti gubitke. Tako da bi bilo dobro i penzije da se smanje.

    1. Misha@, botino perverzna, hteo bi da mi smanjis „penziju“ od 21.200 rsd?
      Posle 42 godine staza, u 74. godini zivota, podstanar sa 130€ kirije…

  4. Pa da li je moguće da će te ponovo ukinuti uskladjivanje penzija , odnosno to svesti na minimalnu meru? Sada švajcarski model nije dobar, e bitange jedne……

  5. Nas penzionere ne interesuje ko odredjuje uplate doprinosa na minimalac, kako se te pare trose, ko ta ubiranja kontrolise i kako rasporedjuje ! Na sve to nemamo nikakav uticaj, a bogami ni saznanja !Mi smo uplacivali doprinose po zakonu i visinama zarada za starost i to je kontrolisao SDK ! Neka drzava to istrazuje, mi hocemo nase ,po zakonu i resenjima ,a krivce za propuste kaznjavajte ! Udarati na nemocnu starost je surovo i nepravedno, ipak smo vam predali izgradjenu zemlju !

  6. Naslov u maniru Informera. Pomislio sam da je odluka već doneta, a ne da je ovo mišljenjr nekog ko nema nikakvog uticaja na odluku. Kao da ste stavili naslov „Prosečna plata u Srbiji 900 evra“, zato što je Mali rekao da će biti tolika.

  7. Citave generacije penzionera, u koju sam i ja, imaju bedne penzije od oko 20.000, ili manje – „ZASLUGOM“ ondasnje i danasnje vlasti: shuplje godine, bez uplacivanog doprinosa, ili jos gore – neplacena odsustva, a onda ono pristojno uplacivanje do 1991. se razvuklo na period od tada, i umesto „10 najboljih godina“, imamo razvlacenje na celi staz. Svi iz industrije, iz privrede, su ostali ispod crte, a administracija je „napredovala“ – 50.000 – 100.000.
    Ocigledan genocid nad narodom je izvrsen, a i dalje se izvrsava – kroz motanje kablova i sl „uspehe“ rezima.

  8. Pa nećemo stalno menjati modele obračuna penzije, kako kome odgovara i kako se svidi. Sad čovek spominje doradu modela…. Uveli ste kaznene poene, i mnoge stvari radite mimo zakona. Uzimate od penzionera koji su zaradili tokom radnog veka crkavicu na uštrb neradnika u političkim strukturama koji su se namnožili da ih ne može biti više. Izmišljate toplu vodu u svim oblastima dok ne rasturite sve što se može rasturiti.

  9. Zalosno je to sto vecina ljudi u Srbiji ceo zivot radi na minimalcu a onda nemoze ni dostajnstveno da prozivi starost mislim da treba razmisljati da penzije budu svima jednake.

  10. Mangupi će podići cene osnovnih namirnica i goriva, tako da će se kupovna moć prilično smanjiti. Presipanje iz šupljeg u prazno, a Vučićevoj demagogiji i lažima nikad kraja.

  11. Kakva prodaja magle, kakvo vređanje inteligencije od kada se smanjenje penzije zove povećanje. tacno je da je opet usklađujete al ne za dobrobit penzionera. Vec vasu lopovsku ambiciju..Švajcarska formula je pravična i ona se nije na snazi u Srbiji. Po švajcarskoj formuli se penzije usklađuju 2 puta godišnje 50 % sa platom i 50% sa inflacijom sad ključna i jako bitna manipulacija je u poslednjih 6 meseci a ne 6 meseci od pre godinu dana. Sad bi napredna gospoda da to još promeni da parametri budu od pre 2 godine. Smanji ce vam vrednost penzije, ne povećati. To vam je jedino istina. To će sve tako biti dok god budete ludo i bezuslovno zaljubljeni u velkog vođu.

  12. vratite plate na nivo iz 2014.g. upropastili ste ovaj narod unistili i penzije i plate sramota

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.