Propao i 14. tender za HE Čebren na Crnoj reci u Severnoj Makedoniji 1Foto: Shutterstock/The Visual Explorer

Ministarka životne sredine Severne Makedonije Kaja Šukova saopštila je danas da je propao i 14. tender za izgradnju reverzibilne hidroelektrane „Čebren“ na Crnoj reci.

Ona je rekla novinarima da će tenderski postupak biti poništen jer grčka kompanija „Arhirodron“ nije produžila bankarsku garanciju koja je istekla 31. decembra, i pored podsećanja makedonske strane.

„Po tenderskoj dokumentaciji, dok je aktivna bankarska garancija ponuđač je trebalo prvo da potpiše dogovor o zajedničkom ulaganju sa Elektranama Severne Makedonije (ESM). To nije uradio“, rekla je Šukova i dodala da ne postoje zakonski uslovi za aktiviranje bankarske garancije od 1,4 miliona evra.

Dodala je dа je makedonska strana polovinom decembra još jednom uputila dopis grčkoj kompaniji da je podseti da je bankarska garancija aktivna do 31. decembra i da ako želi da produži proces, treba da produži bankarsku garanciju i pristupi potpisivanju dogovora o zajedničkom ulaganju.

„Budući da nismo dobili nikave dodatne informacije, bankarska garancija više nije aktivna i ponuda više ne važi. Sada ćemo Vladi dostaviti informaciju da poništi postupak“, rekla je ministarka Šukova.

Kako je rekla, grčka kompanija očigledno nije mogla pod tenderskim uslovima da obezbedi zajam od banaka, jer se radi o velikoj konstrukciji, od jednu milijardu evra, pa je tražila promenu uslova, što Vlada nije mogla da prihvati.

„Kompanija je saopštila da ima određenih uslova koji joj ne omugućavaju dobre uslove da obezbedi sredstva banke da gradi Čebren. Ti dodatni zahtevi nisu deo tenderske dokumentacije i Vlada nije mogla da ih prihvati, jer bi to bilo neravnpravno prema drugima koji su podigli tendersku dokumentaciju“, rekla je Šukova.

Vlada Severne Makdonije je polovinom septembra odlučila da je ponuda grupe „Arhirodon“ (Archirodon Group) iz Grčke najpovoljnija na tederu za hidroeletranu Čebren čija je procenjena vrednost investicije oko milijardu evra.

Tom odlukom vlade Dimitra Kovačevskog je bila predviđena izgradnja reverzibilne hidroelektrane instalisane snage najmanje 333 megavata, a izabrani ponuđač je bio obavezan da u roku od tri meseca osnuje zajedničko akcionarsko društvo sa ESM, koji bi imao 33 odsto akcionarskog kapitala.

Po završetku projektovanja i obezbeđivanja potrebne dokumentacije, očekivao se početak izgradnje koja bi trajala sedam godina.

Ideja za projekat hidroelektrane „Čebren“ na Crnoj reci, pritoci Vardara na jugozapadu Severne Makedonije, kako podsećaju mediji, počinje s prvim studijama izvodljivosti s početka 1960-ih godina. Do sada je bilo 13 neuspešnih tendera u poslednjih 20 godina, a pretposlednji javni poziv objavljen je 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari