Prosipali uvozno mleko, svoje delili prolaznicima: Proizvođačima "dosta priče", traže "rad i rešavanje problema" 1Foto: Lj. Bukvić

Stotine proizvođača mleka iz cele Srbije prolilo je danas velike količine uvoznog mleka Nemanjinom ulicom u Beogradu.

“Prosuli smo mleko iz uvoza, a naše mleko, sa naših farmi može da uzme ko hoće”, kaže Dejan Trajković, proizvođač iz Skorenovca iz okoline Kovina.

Mleko se slivalo Nemanjinom ispred ulaza u zgradu u kojoj je između ostalih i Ministarstvo poljoprivrede. Na nekih sat i po od Resavske do Slavije ovaj deo Nemanjine bio je zatvoren, a desetine policajaca su obezbeđivale protest.

Sa vlastima i onima koji odlučuju, više ne žele da pričaju, žele samo da konačno počnu da se rešavaju problemi proizvođača mleka.

“Naši zahtevi su da dobijemo 20 dinara po litri za premiju, 40.000 dinara regresa za krave, i da se zna minimalna cena mleka, ne ona koja nama odgovara nego ona koja je zaista minimalna da bi se zaštitili proizvođači”, kaže Trajković.

Kada su okupljeni iz raznih delova Srbije, Banata, Bačke, ali i Kraljeva i Vrnjačke Banje prosuli mleko, pozivali su prolaznike, ali i policajce da uzmu njihovo, sveže, sirovo mleko, izloženo na stepenicama na ulazu u zgradu u Nemanjinoj.

Svi koji su došli poneli su po koju litru sveže pomuženog mleka sa svojih farmi. Neprokuvanog.

“Ovo je bilo simbolično prosipanje. Razumemo da postoji trgovinski sporazum, ali nijedna zemlja ne dozvoljava da vi narušite njenu primarnu proizvodnju zbog damping cena. Tu država treba da odigra glavnu ulogu i ovo što nam se dešava jeste zbog toga što su dozvolili enorman uvoz”, ističe Trajković.

On kaže da oni više ne žele ni sa kim da razgovaraju jer im je dosta priče.

“Hoćemo konkretna dela da vidimo. Dosta je priče bilo, samo rad i rešavanje problema. To tražimo”, kaže Trajković.

Kivni zbog toga što je država dozvolila uvoz su i proizvođači mleka koji su pre nekoliko dana bili na sastanku sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

Na tom sastanku rečeno im je da će biti dozvoljen izvoz gotovih mlečnih proizvoda.

“Mlekare su iskoristile priliku kada je došlo do nestašice i dobili neograničen uvoz mleka, one su na konto toga uvezle mnogo mleka i obaraju cenu nama proizvođačima. Dobro je što za mesec dana ističu te dozvole, iako će dozvole za uvoz i dalje biti, rečeno nam je da će postojati kriterijumi, da će biti kontrolisano. Da neće moći da se uvozi koliko ko hoće”, kaže Vukašin Baćina, proizvođač iz banatskog sela Jaša Tomić.

Dozvole za uvoz, kako kaže, ne treba nikada da budu neograničene jer to mleko koje smo mi uvozili iz EU je iz robnih rezervi. Mlekarama odgovora, ističe, da se ugase proizvođači jer će onda država morati da im dozvoli veći uvoz.

Krajem ovog meseca uvoznicima mleka i mlečnih proizvoda isteći će dozvole na osnovu kojih su zbog nestašice početkom jeseni prošle godine dobili mogućnost da uvoze mleko u većim količinama nego obično.

Prema podacima Privredne komore Srbije u našu zemlju je iz Nemačke, Italije, Poljske, Mađarske i Hrvatske tokom prošle godine uveženo 92.800 tona, u vrednosti od 203 miliona evra, a tokom 2021. taj uvoz je bio znatno manji – u Srbiju je uvezeno 67.800 tona, u vrednosti od 107,6 miliona evra.

Osim toga, iz naše zemlje je odlazilo mleka i mlečnih proizvoda u druge države, a najviše se izvozilo u Severnu Makedoniju, BiH, Albaniju, Rusiju i Crnu Goru.

Tokom prošle godine izvezli smo 68.600 tona u vrednosti od 100,8 miliona evra, a godinu dana ranije taj izvoz je bio 76.400 tona, a vrednost izvoza 85,3 miliona evra.

Proizvođači iz Subotice podržali protest

Proizvođači mleka iz Subotice podržali su protest ispred Ministarstva poljoprivrede u Beogradu sa zahtevom da se povećaju premije za mleko, regres na krave, smanji uvoz mleka i mlečnih proizvoda, dozvoli izvoz i utvrdi minimalna zaštitna cena mleka.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković rekao je agenciji Beta da su i subotički proizvođači prosuli po kolovozu poljsko mleko koje se dobavlja iz uvoza, dok su domaće mleko delili gradjanima.

„Subotica podržava protest i naši zahtevi su isti. Nastojaćemo da i na lokalu svi budemo ujedinjeni i da pratimo probleme i potrebe koje imaju domaći proizvođači mleka i poljoprivrednici“, rekao je Matković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari