Protest bivših radnika firme „Ratko Mitrović“, dugiju im 15 do 30 plata 1ilustarcija Foto: Freeimages / Maarten Kruit

Bivši radnici građevinske firme „Ratko Mitrović“ protestovali su u subotu ispred zgrade kompanije u Kragujevcu zbog neisplaćenih zarada i doprinosa. GP „Ratko Mitrović“ pre 11 godina otišlo je u stečaj, a svi radnici su završili na ulici.

 

Oni traže pomoć države Srbije u naplati potraživanja kako bi otišli u penziju.

Radnici nekada moćnog građevinskog preduzeća okupili su se ispred upravne zgrade u centru Kragujevca , koja je pod zatvorena osam godina. Kada je firma otišla u stečaj 2012. godine, oni su 17 dana štrajkovali, od toga 11 dana glađu, ali pravdu nisu još dočekali.

„Kada je došlo do privatizacije oni su nama obećavali brda i dolove, međutim mi taj ugovor nismo ni videli niti znamo o čemu se radi. Mi smo obmanuti, došli smo do kraha, nismo primali lične dohotke ni nadoknade, jubilarne nagrade, ni prevoz, topli obrok i ostalo“, kaže Vlasta Marković, nekadašnji radnik GP „Ratko Mitrović“.

Upitan od koga radnici očekuju da im sada pomogne, kaže – od Vlade Srbije.

„Od države ako može da preduzme korake, da nađe krivce koji su doveli do kraha“, govori.

Janićije Petrović, nekadašnji radnik GP „Ratko Mitrović“, kaže da mu se duguje više od 3.000 evra.

„Ali to je bez kamate. To je od 2012. godine, već 11 godina. Nisam mogao da odem u penziju dok nisam uplatio, a nisam imao“, kaže.

Posle stečaja preduzeće je privatizovano, neuspešno, a nekada zaposlenima se duguje od 15 do 30 plata i dve godine nepovezanog radnog staža. Bivši radnici tvrde da su lako mogli biti isplaćeni iz stečajne mase, ali nisu. Oštećeno je 400 radnika.

„Molimo državu da odradi po zakonu svoj posao, da ona nas obešteti, a da ta potraživanja koja mi tražimo, da naplati od lopova koji su nas opljačkali. Umešana je i opština u ovo. Stečajni upravnik, stečajni postupak i opština su ovo, tu ima neka mućka. Samo da ovu zgradu prodaju i oni mogu nas da namire i da mi budemo zadovoljni“, kaže Džeko Kočan, nekadašnji radnik GP „Ratko Mitrović“.

Goran Babić, nekadašnji radnik, kaže da treba da im pomognu „predsednik države i negova marioneta od predsednika vlade, odnosno, od ove premijerke“.

„Oni su odgovorni za sve što se desilo u Kragujevcu i celoj Srbiji“, rekao je on.

Na vratima objekata od 539 kvadrata u eksta zoni Kragujevca osam godina su lanac i katanac. Stečajna licitacija bila je uspešna za grad Kragujevac, ali lokalna samouprava ne pokazuje nameru da zgradu stavi u upotrebu.

Preostali bivši radnici „Ratka Mitrovića“ u Kragujevcu apeluju na Vladu Srbije da im pomogne oko isplate zarada i radnog staža. Oni predlažu lex specialis u Skupštini Srbije koji bi im pomogao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari