Prvi gas iz Turskog toka na proleće u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Iako je Bugarska završila svoj deo gasovoda „Turski tok“ prema granici sa Srbijom, prve količine ruskog „plavog energenta“ njime će poteći najranije na proleće jer je potrebno obaviti dodatne radove, kažu energetičari za Danas, tragom vesti da je „Balkanski tok“, kako se još zove gasovodna deonica između Bugarske i Srbije, sa bugarske strane u potpunosti završen.

Završeno je i postavljanje cevovoda u našoj zemlji, ali to ne znači da će gas iz Bugarske ka Srbiji poteći uskoro.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Danas da je potrebno izvesti dodatne infrastrukturne radove kako bi gasovod bio kompletno završen, odnosno u potpunosti tehnički osposobljen za svoju ulogu.

– To znači da u Srbiji treba izgraditi dve kompresorske stanice kao bi gas mogao da bude nesmetano transportovan ka Mađarskoj. Takođe, potrebno je da i Mađari izgrade svoj deo gasovoda, kako bi mogli da dobijaju ruski gas „Turskim tokom“ iz pravca naše zemlje. Kad se sve to uzme u obzir i skoro ranijim predviđanjima, moglo bi se očekivati da prve količine gasa iz Bugarske ka Srbiji i dalje ka Mađarskom poteku na proleće – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je činjenica da je „Turski tok“ u Bugarskoj ka Srbiji u potpunosti izgrađen dobra vest i veoma važna stvar za našu zemlju jer neće zavisti samo od gasa koji dobija iz pravca Mađarske.

– Na taj način Srbija dobija drugi pravac za snabdevanje gasom. Za sad imamo samo jedan iz pravca severa. U slučaju da se to desi ostajemo bez alternativnog puta za snabdevanje gasom. Sada to više neće biti slučaj jer će Srbija u slučaju da dođe do prekida sa snabdevanjem, iz bilo kog razloga sa severa, moći da računa na ruski gas sa juga, odnosno iz pravca Bugarske – navodi Vuletić.

Izgradnja deonice „Turskog toka“ kroz Srbiju započeta je u martu 2019. i završena je krajem te godine.

Gasovod „Turski tok“ je počeo sa radom 8. januara, ide duž dna Crnog mora od Rusije do obale Turske. Ruski gas se odatle dalje transportuje Severnu Makedoniju, Bugarsku i Grčku.

„Turski tok“ ima planirani kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a iz Srbije bi se dalje transportovao ka Mađarskoj i Hrvatskoj.

Ovaj projekat bi bio unosan za Srbiju jer bi joj obezbeđivao dovoljne količine „plavog energenta“, alternativni pravac snabdevanja, ali bi joj doneo i zaradu od tranzitne takse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari