Prvi znaci da se EPS oporavlja: Koliko je struje izvezeno ovog meseca 1

U prvih osam dana decembra Elektroprivreda Srbije je, u vreme kada je bilo viškova, izvezla oko 23.500 megavat sati struje u vrednosti od 10 miliona evra, rečeno je Danasu u tom preduzeću.

Stručna javnost smatra da je reč o važnom koraku u procesu oporavka elektroenergetskog sistema Srbije nakon kolapsa i havarija koje su EPS zadesile tokom prošle zimske sezone kao i garant da i domaća struka ima dovoljno znanja da rukovodi tim sektorom i bez angažovanja stranih konsultanata.

U EPS-u za Danas kažu da u uslovima najveće energetske krize u svetu to preduzeće radi na unapređenju proizvodnje uglja i struje. Shodno tome, tokom leta i jeseni urađeni su neophodni remonti na sistemima za proizvodnju uglja i u elektranama.

Dobri poznavaoci zbivanja u elektroenergetskom sektoru ističu da izvoz struje po satu u Srbiji iznosi oko 400 megavata, što na dnevnom nivou dostiže oko osam gigavatsati električne energije.

Kada je reč o proizvodnji termo sektor se stabilizovao na cifri od 3.000 megavata po satu. Hidrokapaciteti su na nivou od 1.600 megavata a proizvodnja iz termoelektrana-toplana iznosi oko 400 megavata (Novi Sad, Zrenjanin, Sremska Mitrovica u vlasništvu EPS-a i Pančevo u vlasništvu Gasprom energoholdinga).

Struka tvrdi da je povećan izvoz struje, uslovljen boljom hidrologijom, početni znak oporavka elektroenergetskog sistema Srbije. Ipak, kako ističu eksperti, zasluga za dobre proizvodne rezultate je prvenstveno na boljem upravljanju hidroenergetskim sektorom u Elektroprivredi Srbije. Naime, bolje se upravlja dotocima i pažljivo se prati meteorološka situacija. Takozvane zaovine su napunjene, prazne se redovno, upravo se sada obavlja taj proces, jer se za vikend očekuje jači dotok pa se priprema prostor za prijem nove vode.

Očekuje se da će EPS nastaviti sa proizvodnjom struje u većem obimu i prodajom viškova u inostranstvu zbog dobrog rada hidro kapaciteta sve dok se ne pojavi led na vodotokovima.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić kaže za Danas da je povećana proizvodnja u EPS-ovim hidroelektranama i izvoz struje dobra stvar i pouzdan dokaz da se to preduzeće oporavlja i da se njim sada upravlja profesionalno u odnosu na period kada je doživljavalo kolaps zbog lošeg rukovođenja tokom prošle zime.

– Ovo je situacija koja svakako ohrabruje i povećava sigurnost kada je reč o funkcionisanju EPS-a. Naime, mogućnost EPS-a da proizvede značajne količine struje i da je izvozi u uslovima dobre hidrologije i činjenica da će u skorije vreme biti završena i izgradnja bloka B3 u Termoelektrani “Kostolac B” predstavlja čvrstu garanciju da će potrošači u Srbiji moći da računaju na stabilno snabdevanje električnom energijom – navodi Vuletić.

Prema njegovim rečima, početna faza oporavka elektroenergetskog sistema i izvoz struje EPS-a u inostranstvo su istovremeno i pokazatelj da u okviru tog preduzeća kao i u Srbiji postoji dovoljno stručnih kadrova koji mogu da ne samo da obezbede nesmetano funkcionisanje preduzeća već istovremeno i da unaprede njegovo poslovanje. To je i nepobitan dokaz, smatra Vuletić, da nije potrebno da strani eksperti rukovode EPS-om već da to treba prepustiti domaćoj struci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari