Pšenica na Produktnoj berzi u Novom Sadu poskupela 9,4 odsto, a kukuruz 7,6 odsto 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Na Poduktnoj berzi u Novom Sadu protekle nedelje poskupela je pšenica 9,4 odsto, a kukuruz 7,6 odsto, saopštila je danas ta berza.

Pšenicom se trgovalo po prosečnoj ceni od 24,13 dinara sa porezom na dodatu vrednost (PDV), što je 9,49 odsto više u odnosu na cenu sedam dana ranije.

Za razliku od prethodnih nedelja, kada je pšenica zauzimala vodeće mesto u obimu trgovanja, ove nedelje su berzanski ugovori zaključeni tek poslednjeg dana u nedelji.

Pšenicu su potraživali trgovci i mlinovi, a tokom nedelje tražila se i stočna pšenica.

Veća tražnja je tokom nedelje bila za kukuruzom koji se prodavao po cenama od 18 do18,50 dinara po kilogramu, bez PDV-a, u zavisnosti od analize na aflatoksin, ali i za kukuruzom iz roda 2021. godine, po ceni od 19 dinara po kilogramu, bez
PDV-a.

Prosečna cena kukuruza je iznosila 18,42 dinara po kilogramu, a sa PDV-om 20,65 dinara, što predstavlja cenovni rast od 7,62 odsto u odnosu na prošlonedeljnu prosečnu cenu.

Ove nedelje su se, za razliku od prošle kada nije bilo trgovanja sojom, zaključili berzanski ugovori po ceni od 50,50 dinara po kilogramu, bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, što ujedno predstavlja i prosečnu cenu, koja je sa PDV-om iznosila 55,55 dinara po kilogramu.

U odnosu na prethodnu nedelju, cena soje je blago porasla, 0,79 odsto.

Trgovalo se takođe i sojom sa primesama do pet odsto po ceni od 47,50 do 50,50 dinara po kilogramu, bez PDV-a, uz obračun kvaliteta.

Od ostalih roba trgovalo se suncokretovom sačmom sa 33 odsto proteina, po ceni od 37 dinara po kilogramu, bez PDV-a, što je pad cene od 2,63 odsto u odnosu na poslednju cenu na berzi.

Stočni ječam novog roda 2023. godine sa hektolitrom manjim od 62 kg prodavan je po 15,20 do 16 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Sojina sačma nudila se početkom nedelje po ceni od 57 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari