Putevi Srbije ponovo upozorili vozače da ne ulaze i izlaze na auto-put preko iste naplatne stanice 1Foto:Beta

Povodom učestale pojave da učesnici u saobraćaju koriste istu naplatnu stanicu „Niš sever“ za ulaz i za izlaz sa auto-puta Beograd-Niš, JP „Putevi Srbije“ oglasilo se danas saopštenjem u kome se vozači ponovo upozoravaju da će u slučaju ulaska i izlaska sa auto-put preko iste naplatne rampe platiti putarinu za najdužu relaciju i troškove vanrednog postupka, jer u takvim slučajevima nije moguće utvrditi broj pređenih kilometara.

„Primera radi, kada učesnik u saobraćaju uzme magnetnu karticu na naplatnoj stanici ‘Beograd’ i izađe na naplatnoj stanici ‘Smederevo’, tačno se zna koliko je kilometara prešao i na osnovu čega je obračunata putarina, dok u slučaju vraćanja na istu naplatnu stanicu sa koje se pošlo, nije moguće ni na koji način uvrditi broj pređenih kilometara“, naveli su u „Putevima Srbije“.

U saopštenju se podseća da su u zoni grada Niša u četvrtak, 16. januara, puštene u rad četiri nove naplatne stanice kao funkcionalna celina zatvorenog sistema naplate putarine od Beograda do Preševa, odnosno od Beograda do Dimitrovgrada.

Novi sistem naplate putarine, kako se dodaje, omogućio je da od Beograda do granice sa Bugarskom budu samo dve čeone naplatne stanice, umesto četiri, koliko bi bilo po starom sistemu naplate putarine, a u pravcu prema Severnoj Makedoniji smanjen je broj čeonih naplatnih stanica sa četiri na dve, što je znatno ubrzalo protok saobraćaja na Koridoru 10.

„Zatvoreni sistem naplate putarine je pravedniji sistem naplate koji je preporučen direktivama Evropske unije i koji se primenjuje u većini evropskih zemalja gde se putarina plaća prema predjenom kilometru, odnosno samo za deo puta koji se koristi“, istakli su u „Putevima Srbije“.

Iz tog javnog preduzeća su najavili da će razmotriti predloge za prevazilaženje trenutne situacije sa naplatom putarine u slučaju ulaska i izlaska sa auto-puta preko iste naplatne stanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari