Radi povređen iz straha od gubitka posla 1

Iako je pre mesec dana doživeo veoma nezgodnu i bolnu povredu kolena Saša Petrović, zaposlen kao radnik obezbeđenja u Inex Plusu, nije mogao da otvori bolovanje jer, kako tvrdi, firma nije uplatila doprinose za zdravstveno osiguranje.

– Povredio sam se još 18. februara. Bol je postajao sve intenzivniji te sam odlučio da se obratim svom lekaru kako bih otvorio bolovanje. Kao radniku obezbeđenja povreda kolena mi veoma otežava posao kojim se bavim te sam zbog toga hteo poštedu kako bi se u potpunosti oporavio i u potpunosti bio spreman za svakodnevne radne aktivnosti. Međutim, doktor me je obavestio da ne može da mi otvori bolovanje zato što mi nije overena zdravstvena knjižica. Razlog za to je što firma u kojoj radim Inex Plus nije uplatila doprinose za zdravstveno osiguranje. Kako sam se kasnije informisao, firma je naime napravila sporazum sa nadležnima o reprogramu duga, odnosno neisplaćenih doprinosa. Dok se taj proces ne završi moja zdravstvena knjižica je neoverena i ne mogu da se lečim. Čuo sam da u takvim situacijama firma ima pravo da izvrši pojedinačnu uplatu za overavanje zdravstvene knjižice kako bih mogao da se lečim. Međutim, u kadrovskoj službi su mi rekli da oni to ne mogu da urade i preporučili da odem kod privatnog doktora kako bi moja povreda bila sanirana – priča za Danas Saša Petrović. Naš sagovornik ističe da iako trpi jake bolove ipak redovno dolazi na posao da radi u okviru svojih smena. – Jednom rečju plašim se jer na bolovanje nemam pravo a po aktuelnim zakonskim rešenjima ako ne dođem na posao duže od tri dana mogu da budem otpušten. Tako da sam se ipak odlučio da radim iako sam povređen jer se bojim da bih mogao da izgubim radno mesto – objašnjava Petrović.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, kaže za Danas da osnovni problem, kada je reč o funkcionisanju firmi za obezbeđenje, predstavlja to što je ta oblast neregulisana a radnici su potpuno nezaštićeni. – Reč je o firmama čiji vlasnici su uglavnom tajkuni ili dolaze iz miljea bliskog kriminalu. Zaposleni u tim firmama dobijaju bedne nadoknade za svoj rad iako obavljaju veoma težak i zahtevan posao. Inače, firme za obezbeđenje čuvaju ambasade, banke, tržne centre, dobrostojeće kompanije, jednom rečju sve redovne platiše koje daju velike pare kako bi bili sigurni. To znači da nijedna firma za obezbeđenje pa tako ni Inex Plus nema problem sa naplatom, što logično znači da ne postoji ni jedan jedini razlog da ne uplaćuje doprinose. Očito je da te firme ostvaruju ekstraprofit preko leđa radnika a najtužnije je to što im bahatost prema zaposlenima omogućavaju nadležni u državi svojim neodgovornim ponašanjem – kaže Veselinović.

Prema njegovim rečima, reč je o sprezi krupnog kapitala i države koja mu omogućava da ne plaća doprinose a epilog svega toga je da radnici nemaju overene zdravstvene knjižice i ne mogu da se leče, što je skandalozno i ponižavajuće. – Dakle, najveći krivac za konkretan problem kao i za u globalu katastrofalno loš status zaposlenih koji rade u firmama za obezbeđenje je država koja toleriše nesavesne poslodavce. Umesto da najstrože kazni onoga ko ne isplaćuje plate i doprinose, država mu omogućava da se neodgovorno ponaša, izlazi mu u susret na razne načine a sa druge strane ne dozvoljava zaposlenima da se leče ako im knjižice nisu overene. Sasvim je jasno da su zakoni koji regulišu celokupnu tu oblast veoma loši i u potpunosti podređeni interesima poslodavaca. Naravno da bi ih trebalo izmeniti, sprečiti poslodavca da izvlači ekstraprofit odbijanjem da isplati doprinose pod raznim izgovorima a svim radnicima kojima su knjižice neoverene zbog neodgovornog ponašanja poslodavaca bi trebalo obezbediti adekvatno lečenje i pravo na bolovanje. Potpuno je nelogično i nepravedno da ljudi koji žive od svog rada ne mogu da se leče zbog gramzivosti, bezobrazluka i drskosti nesavesnih poslodavaca – ističe Veselinović.

Direktor Ineks servis grupe: Redovno plaćamo doprinose

– Ineks servis grupa redovno uplaćuje doprinose, odnosno reguliše sve svoje obaveze prema državi. Ime radnika koji se povredio a navodno ne može da otvori bolovanje nije mi poznato. Pozivam tog radnika da se obrati svojim pretpostavljenim u firmi, može da se obrati i meni lično i ako problem zaista postoji biće rešen. Naši radnici imaju pravo na bolovanje i odsustvovanje sa posla ako im zdravstveno stanje to ne dozvoljava. Inače, prema aktuelnim zakonima naše države, pravo na bolovanje, odnosno na lečenje nikom ne sme biti uskraćeno niti može biti vraćen sa lekarskog pregleda bez da mu se ukaže pomoć – kaže za Danas Dragan Janković, generalni direktor Ineks servis grupe u okviru koje posluje preduzeće Inex Plus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari