Radnici Gumoplastike i dalje u štrajku 1Foto: FreeImages ilustracija

Gotovo 60 radnika fabrike Gumoplastika iz Bujanovca štrajkuje od kraja decembra prošle godine čekajući da im država kao poslodavac isplati socijalni program za koji su se prijavili još prošlog juna.

Država im kao većinski vlasnik, osim toga, duguje i više od 12 miliona dinara za zarade jer su radnici tužili i dobili na sudu državu koja im je godinama unazad plaćala zarade znatno niže od propisanog minimalca. Kako smo pisali pre nekoliko sedmica, plate zaposlenima u ovoj fabrici koja se bavi preradom gume, plastike i metala su između 8.000 i 15.000 dinara.

S obzirom na to da je Gumoplastika prošlu godinu završila u minusu većem od 1,4 miliona dinara i da u tom budžetu nema novca da isplati socijalni program, jedini način da se to uradi jeste da država iz svog drugog budžaka izdvoji sredstva. Međutim, za to je potrebno vreme, ali i razne izmene i usvajanja procedura.

U Ministarstvu rada za Danas kažu da su upoznati sa situacijom u ovoj fabrici, da je poslovodstvo krajem 2017. podnelo zahtev za odobravanje sredstava za rešavanje viška zaposlenih, ali da dokumentacija nije bila potpuna, jer navedeno preduzeće nije imalo organe upravljanja koje imenuje Vlada.

– Početkom 2018. Vlada je imenovala organe upravljanja te su se stekli uslovi za izradu i donošenje Programa za rešavanje viška zaposlenih kod poslodavca. Tek nakon stupanja na snagu Odluke za 2018. i usvajanja Programa rasporeda i korišćenja sredstava Tranzicionog fonda moguće je razmatranje i odobravanje podnetih zahteva – ističu u Ministarstvu rada. Tek nakon donošenja Odluke, kako tvrde, kao i drugih potrebnih akata, subjekti privatizacije biće u mogućnosti da podnesu zahteve za isplatu sredstava.

U međuvremenu, prvi korak je načinjen jer je Vlada na poslednjoj sednici prošlog četvrtka usvojila Odluku kojom se utvrđuje program rešavanje viška zaposlenih za ovu godinu. U tom budžetu bi trebalo da se nađe novca i za radnike Gumoplastike.

Kako za Danas objašnjavaju u Vladi, usvojena je izmena prema kojoj će zaposleni birajući jednu od opcija koja je za njega najpovoljnija, moći da se odluče za otpremninu u visini zbira jedne trećine svoje zarade za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu kod poslodavca kod koga ostvaruje pravo na otpremninu, s tim da ukupna visina otpremnine ne može biti veća od 8.000 evra.

Ministarstvo privrede je 14. oktobra raspisalo javni poziv za prikupljanje pismenih ponuda o zainteresovanosti za kupovinu Gumoplastike u Bujanovcu, međutim, sudbina fabrike koja radi od početka sedamdesetih i dalje je neizvesna.

Država: Ne bismo smeli da plaćamo manje od minimalca

Na pitanje Danasa da li su upoznati sa tim da je u državnoj firmi poslodavac isplaćivao radnicima plate znatno niže od zakonom propisanog minimalca, u Ministarstvu rada su nam rekli da je „u skladu sa Zakonom o radu obaveza poslodavca da zaposlenom isplaćuje zaradu koja ne može biti manja od minimalne zarade“.

Sva 43 radnika koja su tužila poslodavca imaju pravosnažne presude i trebalo bi da dobiju 7,2 miliona dinara na osnovu toga što su godinama, zaključno sa 2016, primali mnogo manje od zakonskog minimuma. Veštačenjem je utvrđeno da država duguje i 31 radniku koji nisu tužili poslodavca i to 5,4 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari