Radnici kragujevačkog Vodovoda koji su od juče u štrajku dobili "usmene otkaze" 1Otpušteni radnici Vodovoda ispred zgrade preduzeća/Foto: V. G.

Deo radnika sektora održavanja u JKP Vodovod i kanalizacija Kragujevac, koji su juče protestovali zbog loših uslova rada, dobilo je danas „usmeni otkaz“.

Njih 17 su telefonskim putem obavešteni iz agencije Frigo Levač, preko koje su bili zaposleni u Vodovodu, da je ovo preduzeće tražilo da im se raskinu ugovori o privremenim i povremenim poslovima.

Otkaze su dobili samo oni radnici koji su juče obustavili rad, tražeći da im Vodovod posle tri i po godine konačno ponudi ugovor na neodređeno vreme.

Kako navode, oni su do sada radili po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, koje su potpisivali na period od 120 dana, da bi ih posle pauze od nekoliko dana, obnavljali uz neznatnu promenu radnog mesta.

Radnici kragujevačkog Vodovoda koji su od juče u štrajku dobili "usmene otkaze" 2
Miloš Ilić/Foto: V. G.

– Radio sam 42 meseca kao bagerista u JKP Vodovod i kanalizacija. Jutros sam obavešten da mi je ugovor raskinut. Iz agencije ne znaju razlog za raskid ugovora, kažu da su im iz Vodovoda samo tražili da ga prekinu, kaže dvadesetosmogodišnji Miloš Ilić, koji je upravo ostao bez posla.

On kod kuće ima dvoje male dece i ženu, koja je, takođe, nezaposlena i pita državu da li na ovaj način radi “za našu decu”.

– Juče smo izašli na protest, danas su nam dali otkaze. Tražili smo im da nam dostave pisana rešenja, rekli su da hoće u roku od nekoliko dana. Nismo očekivali da će baš odmah da nas otpuste, mislili smo da će bar da pregovaraju sa nama. Ali znamo gde živimo, pa nas ništa ne iznenađuje, kaže sada bivši radnik Vodovoda Milan Stevanović.

Njegov kolega Stefan Bazić ističe da radnici u Srbiji nemaju nikakva prava i da će tako biti sve dok sistem dozvoljava zapošljavanje preko PP ugovora.

– Taj zakon ne bi trebalo da postoji u zemlji kojoj nedostaju radnici i u kojoj mladi odlaze u inostranstvo da bi zaradili za život. Mi smo danas dobili otkaze, sutra će na naše mesto preko tih istih ugovora da zaposle neke druge mlade ljude koji će doživeti istu sudbinu. Zarađivaće novac za neku agenciju, dok ne dobiju otkaz i neće moći da osiguraju budućnost svoje porodice, kaže Bazić.

Radnici kragujevačkog Vodovoda koji su od juče u štrajku dobili "usmene otkaze" 3
Stefan Bazić/Foto: V. G.

Otpušteni radnici su danas pokušali da uđu u zgradu preduzeća da pokupe svoje stvari, ali ih radnici obezbeđenja nisu pustili pod izgovorom da čekaju odobrenje rukovodstva.

To je izazvalo nezadovoljstvo među otpuštenim radnicima, koji su istakli da nisu kriminalci i razbojnici već da samo žele da uzmu svoje lične stvari.

Iako je Danas pokušao tokom jučerašnjeg dana da dobije komentar iz JKP Vodovod i kanalizacija o protestu dela radnika, nismo dobili odgovore na prosleđena pitanja.

Direktor Nebojša Jakovljević koji je, prema informacijama koje smo dobili iz preduzeća,koji s u bolnici, javio se sinoć direktno iz bolnice u program Radio televizije Kragujevac, koja je u vlasništvu Grada, i istakao da su radnici bili zaposleni u skladu sa svim zakonima koje reguliše radno pravo.

– Tačno je da nemaju prava kao zaposleni u stalnom radnom odnosu, ali su im zarade u proseku iste kao i zaposlenima na istim ili sličnim mestima u preduzeću. Tokom novembra i decembra oni su primili neto zarade od 70.000 dinara, na koje su agenciji plaćeni pripadajući porezi i doprinosi kako bi im bio uplaćen staž, istakao je Jakovljević.

On je dodao da radnicima nikada nije bilo obećano da će biti primljeni u radni odnos na određeno ili neodređeno vreme i da je ugovor potpisan između njih, agencije i JKP Vodovod i kanalizacija mogao u svakom trenutku da bude raskinut bez navođenja razloga.

Na kraju, Jakovljević je dodao i da je Programom poslovanja za 2023. godinu bilo planirano da se zaposli grupa od 20 radnika. Prva grupa od deset radnika je navodno trebalo da bude zaposlena u aprilu.

– Radnici su izbrali loš trenutak za protest. Trebalo je da imaju još malo strpljenja, zaključio je Jakovljević.

Ovakva izjava direktora naišla je na revolt radnika, koji ističu da niko nije imao veću platu od 50.000 dinara. Možda je, kažu, tačno da je agenciji uplaćivano 70.000, ali njima na račun nije.

Radnici su istakli da će tokom dana razgovarati sa advokatom i videti da li ima osnova da tuže firmu, budući da, kažu, sigurno nije po zakonu da tri i po godina rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari