“Zašto nas ne mogu da prime, a zapošljavaju ljude po kancelarijama”: Protest radnika Vodovoda u Kragujevcu 1Foto: V. G.

Radnici u kragujevačkom “Vodovodu”, koji rade na održavanju vodovodne i kanalizacione mreže, obustavili su danas rad, zbog, kako kažu, nehumanih uslova rada.

Oni se se okupili jutros u 7 časova ispred zgrade ovog preduzeća kod Zastavinog servisa na Bubnju tražeći da im rukovodstvo ponudi ugovore na neodređeno vreme.

Radi se o 36 radnika koji posao u “Vodovodu” obavljaju na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima preko agencije Faks. Neko radi šest meseci ili godinu dana, mada je većina angažovana više od tri godine.

Za sve to vreme, kažu, nisu imali pravo na odmor, bolovanje, prevoz, a rade najteže poslove popravke cevi i priključaka.

– Radimo po ugovorima 120 dana. Kada oni isteknu, rukovodstvo napravi pauzu od dva, tri dana i zatim potpisujemo nove ugovore na isti period. Nemamo nikakva prava, za “Vodovod” smo mi građani drugog reda. Kada se neko razboli i ne može da radi, on sledeći mesec nema para da prehrani porodicu, jer mu ti dani nisu plaćeni, objašnjava vodoinstalater Filip Čejović.

On dodaje da njihova deca ne mogu da ostvare pravo na vrtić, da niko ne može da podigne kredit, a ima i kolega kojima agencija nije uplaćivala doprinose, pa nisu mogli da overe zdravstvenu knjižicu.

– Stalno su nam obećavali, potrebni ste nam, biće nešto za dva meseca, pa onda za četiri, posle Nove godine, do kraja januara i tako već tri godine. Mene zanima kako nas, koji radimo najteže poslove, ne mogu da zaposle, a prošle godine su zaposlili desekat ljudi u kancelarijama. Kako za njih ne važi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, a za nas važi, pita se bagerista Miloš Đekić, koji tri godine radi po ugovoru.

Oni objašnjavaju i da imaju za 30.000 manju platu od kolega koji su radnici “Vodovoda”, a zaposleni su na istim poslovima kao. Nemaju, kažu, kome da se obrate jer za agenciju postoje samo na papiru, preko nje im ležu uplate, ali ona ne brine o njihovim pravima.

– Leti radimo na plus 40, zimi po snegu i kiši. Rovovi su neobezbeđeni, a neki ventili ne drže dobro vodu ili iz naše dispečarske službe ne mogu da je isključe, tako da smo mokri od glave do pete. Zovu nas i u 11 uveče kada pukne neka velika cev da dođemo i odradimo. I to je u redu jer građani moraju da imaju vodu, ali nama niko ne plaća taj prekovremeni rad, objašnjava bagerista Stefan Bazić.

Radnici koji su izašli na protest su uglavnom mladi, u punoj snazi i kažu da su sigurno za ove tri godine mogli da nađu drugi posao, ali su u ovom preduzeću ostali zbog obećanja da su neophodni i da će sigurno biti zaposleni.

A u prilog tome da zaista jesu neophodni govori i činjenica da osim njih 36 koji su obustavili rad, na održavanju vodovodne mreže u Kragujevcu radi još 16 kolega koji su stalno zaposleni u JKP “Vodovod i kanalizacija”.

– Oni sami neće moći da održavaju mrežu od Gruže do Batočine. Šta će biti ako se neko od njih povredi ili razboli. Mi ne želimo njihov posao. Oni takođe, rade u nehumanim uslovima i zaslužili su svaki dinar koji primaju. Samo želimo da se izjednačimo sa njima i da dobijemo jednaka prava, kaže Filip Čejović.

Radnici kažu da na posao neće da se vrate do ispunjenja njihovoj jedinog zahteva, da budu zaposleni na neodređeno vreme. Oni će, budući da im nije dozvoljeno da uđu u prostorije preduzeća ostati ispred zgrade i sutra i naredne nedelje, a posle pet radnih dana najavili su i štrajk glađu.

Kažu i da su iz rukovodstva već počele da stižu pretnje otkazima zbog protesta, ali oni ne odustaju od svoj jedinog zahteva.

Danas je pokušao od rukovodstva “Vodovoda” da dobije informacije da li će se neko danas obratiti radnicima i da li će ispuniti njihov zahtev, ali se na telefon u preduzeću niko nije javljao.

Nezvanično smo saznali da je direktor u bolnici, a na mail preduzeća smo prosledili i pitanja u vezi sa protestom. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore iz JKP “Vodovod i kanalizacija”

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari