Radnici MBA "Miljković" šest meseci bez plata 1Foto: Stanislav Milojković

Deo radnika MBA „Ratko Mitrović Niskogradnja“ nije primio šest plata i osam naknada za prevoz za prošlu godinu, tvrde radnici ove firme za Danas, a od rukovodstva preduzeća poznatog po sličnim problemima iz prošlosti na pitanje kada će im biti isplaćena dugovanja nisu dobili ništa osim „lažnog obećanja“.

Plate za decembar 2017, januar, februar i mart prošle su bile umanjene, a plate za april, avgust, septembar, oktobar, novembar i decembar prošle godine uopšte nismo primili. Zadnja primanja bila su pre tri-četiri meseca. Nemamo para ni za doručak ni za prevoz – ističu radnici Niskogradnje.

Ovo nije novost za firmu koja je pre dve godine radila rekonstrukciju Trga Slavija koja ni do danas nije završena kako treba. Dugovanja radnicima su svakodnevica, ali je poslednjih meseci, kako oni tvrde, sve postalo još gore. Iz firme su otišli i direktori, ali i šefovi gradilišta, inženjeri.

Međutim, nekom čudnom logikom, ova, kao i ostale firme u direktnom ili indirektnom vlasništvu Branka Miljkovića i dalje dobijaju poslove koji se delom ili u potpunosti plaćaju novcem iz budžeta. Zašto je i kako MBA „Ratko Mitrović Niskogradnja“ kao nesavesni poslodavac koji radnicima duguje plate mesecima i dalje na visoko kotiranom 22. mestu liste poslodavaca koje objavljuje Ministarstvo građevinarstva, a ne na „crnoj“ listi poslodavaca gde bi trebalo da bude? Na ovo pitanje nismo juče dobili odgovor iz Ministarstva koje vodi Zorana Mihajlović, dok nam iz Ministarstva rada nisu odgovorili na to da li je inspekcija rada bila u poseti ovom preduzeću. Ni menadžment firme nije se oglasio povodom pitanja zašto radnicima nisu isplaćene zarade i kada će to biti učinjeno.

Najpoznatiji izvršilac državnih poslova u građevinskom sektoru i dalje radi „na veliko“. Trenutno se državnim novcem gradi, kako kažu radnici, obilaznica na Petlovom brdu, pruga od Inđije do Novog Sada, pruga u Čortanovcima. MBA je verovatno privatna firma kojoj je poslednjih deceniju i više povereno da radi najviše „državnih poslova“, pre svega puteva po Srbiji i na severu Kosova. U Srbiji su radili i rekonstrukciju gerontoloških centara, ali i gradili više od 300 socijalnih stanova, benzinske pumpe.

Radnici, kako kažu, ni sami ne znaju kome se sve i koliko duguje jer se zaposleni u MBA RMN prebacuju iz „jedne u drugu Miljkovićevu firmu“. A njih nije malo. Samo prema podacima APR-a i kompanije za poslovnu analitiku Bisnode Branko Miljković je osim pomenute „centralne“ MBA Miljković Merošina koja je 100 odsto vlasnik MBA RMN, povezan sa još desetinom firmi u Srbiji. Tako je indirektno povezan sa firmom Magistrala, koja je akcijski kapital, odnedavno je i vlasnik Kruševacputa (firma se vodi na njegovog sina), osam godina u vlasništvu je i dve firme iz Malog Zvornika – fabrike kamenih agregata Ravnaja, ali i Ravnaja trade – firme koja se bavi na veliko trgovinom drva i građevinskog materijala. Uz Branka Miljkovića vezuju se i firme Asfalt, kamenolom Kijevo, Orbita komunikacije, Sremput, Bg-Termokot, MSM kompani, Ratko Mitrović-Montenegro, ali i preduzeće Jugoterm nekada iz Gnjilana, sada iz Merošine koje je u stečaju.

Naš list je u nekoliko navrata pisao o kompaniji u vlasništvu Miljkovića, najpre u julu 2017. kada su radnici zaposleni na rekonstrukciji Slavije i Ruzveltove u Beogradu štrajkovali zbog neisplaćenih plata. Štrajk se ponovio u septembru iste godine, a radnici su ponovo obustavili rad i pred doček 2018. godine. Tada su tražili isplatu zaostalih zarada, kao i uplatu zdravstvenog osiguranja. U februaru 2018. dvojicu radnika je otpustio zato što nisu želeli da potpišu aneks ugovora kojim im se retroaktivno plate smanjuju na minimalac. Miljković je tada telefonom tužbama pretio i radnicima, ali i novinarki Danasa.

Možda i najupečatljiviji slučaj bahatog ophođenja ovog poslodavca prema radnicima je Ravnaja iz Malog Zvornika, koje je Branko Miljković kupio 2011. Dnevni list Danas se u nekoliko navrata bavio odnosom direktora u ovom preduzeću Aleksandra Savanovića prema radnicima, a najdrastičniji primer je Danka Simić, koja je samo zbog toga što je žena otpuštenog predsednika sindikata trpela diskriminaciju, što je potvrdila i poverenica za rodnu ravnopravnost, te je prošlu zimu dane provodila radeći u kamenolomu gde je uprkos tome što su za to zadužene mašine, kamen istovarala golim šakama.

Epilog priče, koja je u jednom trenutku poprimila i oblik međunarodnog skandala, međutim nije bio srećan. Danka i njen suprug Milenko ostali su bez posla.

Tu, međutim, nije kraj priče o radnicima Branka Miljkovića. Novembra prošle godine radnici Kruševacputa potpuno su obustavili rad jer, kako su tada rekli Danasu, „ne žele da ugrožavaju ni svoj, ni život drugih radeći na neispravnim građevinskim mašinama“. U tom trenutku nije im bio isplaćen deo septembarske kao ni oktobarska zarada, a nisu plaćeni ni doprinosi za 276 radnika koji rade na neodređeno.

Tada je predsednik Samostalnog sindikata u ovom preduzeću Srđan Živanović rekao za naš list da su radnici u jako teškoj materijalnoj situaciji, te da rade sa mašinama od kojih je 90 odsto tehnički neispravno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari