Radniku bakšiš - poslodavcu kazna 1Foto: Miroslav Dragojević

Svaki put kada ostavite napojnicu konobaru u restoranu i on je uzme, on praktično prekrši zakon jer institucija bakšiša u domaćem zakonodavstvu nije regulisana.

Zbog toga ne odgovora konobar, bar ne državi, a ukoliko inspekcija ulovi prestup – kazna stiže ne radnika, već poslodavca. To je ono što, između ostalog, muči srpske ugostitelje, baš kao i visoki porezi na hranu i činjenica da pred zakonom i inspekcijama u Srbiji nisu svi isti.

– Gost može da bude zadovoljan i da ostavi 1.000 evra za napojnicu, ali konobar to ne može da uzme jer zakoni to ne dozvoljavaju. Jednostavno sve mora u kasi da se slaže. Ako se desi da bude viška, kazna ide poslodavcu. Ako meso posle nekoliko dana u magacinu kalira i to je greška poslodavca. Trebalo bi zakonom regulisati da svako ko pogreši odgovara, a ne da se sve pripisuje poslodavcu – kaže za Danas predsednik Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) Georgi Genov. On ističe kako je u većini razvijenih zemalja napojnica regulisana zakonom i da ona iznosi od 10 do 15 odsto. Međutim, to nije jedina stvar koja muči ugostitelje.

Genov kaže da su ugostitelji jednoglasni u tome da bi poreska policija trebalo da kontroliše sve, pa kada uđe u Ulicu kralja Petra, na primer, da kontroliše sve restorane i kafiće u njoj, a ne samo da dolazi po prijavi. Ugostitelji se slažu i u tome, što su juče i predočili inspektorima na sastanku u Uniji poslodavaca Srbije, da poreze treba da plaćaju svi, i oni koji rade u sivoj zoni.

– Jedna od osnovnih zamerki koje imamo jeste porez na hranu, koji trenutno iznosi 20 odsto. Tražimo da se on smanji na 10 odsto i u tom slučaju siguran sam da bi promet u restoranima bio veći za 70 do 100 odsto. Samim tim, država ništa ne bi izgubila jer bi se promet povećao. Vi imate restorane koji odlično rade, ali imate mnogo više onih koji jedva preživljavaju – napominje Genov. On kaže da je pozitivan primer Slovenija u kojoj je sa 20 porez smanjen na 10 odsto i, kako ističe naš sagovornik, pokazalo se da to odlično funkcioniše.

– Imate sada situaciju da za obrok u restoranu koji košta 1.000 dinara plaćate PDV od 200 dinara, što je zaista mnogo – napominje Genov.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže za Danas da su na sastanku inspektora, predstavnika potrošača, ali i ugostitelja iz Vojvodine, Beograda, Niša najčešće primedbe ugostitelja bile na postupke prilikom inspekcijske kontrole, ali i na delove zakona.

– Nije problem samo Poreska uprava, već i to što inspektori mogu da ugostitelje kazne na osnovu 26 različitih zakona. Ono što poslodavci traže jeste da se ti zakoni prilagode, da budu realniji – napominje Atanacković i kaže da ima dosta sitnih stvari zbog kojih ih inspektori kažnjavaju a na koje oni teško mogu da utiču kao što je, na primer, bakšiš koji radnici uzimaju.

Neke propise, kaže Atanacković, trebalo bi promeniti, kao i određene poreske stope za hotele i ugostiteljske objekte. Predstavnici turističkog sektora su istakli primere Italije u kojoj je porez za ugostitelje osam odsto ili Crne Gore u kojoj su izdvajanja za porez svega pet odsto. Kada bi porezi bili niži, smatra Atanacković, svakako bi bilo i manje sive ekonomije.

Nekoliko ugostitelja iz Niša imalo je primedbe na ponašanje inspektora tokom kontrole, ali su se najčešće zamerke mogle čuti ipak na zakone. Ugostitelji su svesni, a to nam je i Genov potvrdio, da inspektora ima nedovoljno da bi se svi objekti redovno i podjednako kontrolisali.

Sam podatak da postoji 180.000 fiskalnih kasa koje treba kontrolisati dovoljno govori. Međutim, svi se slažu da neke zakonske odredbe moraju hitno da se menjaju, kao i da se, ne samo simboličnom cifrom, kažnjavaju oni koji rade u sivoj zoni, a njih je prema nekim procenama od 20 do 30 odsto u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari