Radnje Borelija u zakup, roba na prodaju 1

Bankrot je proglašen, radnici su na birou, a nešto više o sudbini fabrike u Somboru, kao i radnjama Borelija po celoj Srbiji sa sve opremom i robom u njima, moglo bi da se zna krajem sledeće nedelje, nakon sastanka sa odborom poverilaca.

– Razgovarali smo juče o Boreliju, i dogovor je da će Agencija za licenciranje stečajnih upravnika dati smernice šta dalje. Procedura bi trebalo da podrazumeva procenu vrednosti, potom bi išlo raspisivanje oglasa za prodaju i to bi sve moglo da potraje tri do četiri meseca – kaže za Danas stečajni upravnik Borelija Pavel Severinji.

Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva privrede i ALSU nije bilo reči o sukcesiji, koja je u slučaju Borelija i najveći problem jer se većina prodavnica i dalje vodi kao vlasništvo hrvatskog Borova. Kako nam je rekao Severinji, juče se razgovaralo samo o postupku nakon bankrota ove firme.

– Moj predlog jeste i mislim da je to najbolje, da se radnje koje su u vlasništvu Borova daju u zakup do trenutka kada se ti imovinski problemi ne reše, a da se roba i oprema koji se nalaze u radnjama i fabrici prodaju. To je ono što ćemo mi ponuditi i što bi možda bilo najbolje rešenje u ovom trenutku – napominje Severinji.

Međutim, pre nego što ponudi ovakvo rešenje, Severinji kaže da mora da razgovara i sa odborom poverilaca i da za to dobije i njihovu potvrdu. Sastanak sa predsednikom odbora, ističe, trebalo bi da se desi već tokom naredne sedmice.

Od gotovo 90 radnji koliko ih je Boreli imao pred bankrot u Srbiji, čak 38 je u vlasništvu somborske fabrike, baš kao i jedna proizvodna hala. Oni bi, na primer, mogli da se prodaju.

– Najbrže je da se raspiše oglas i sve da u zakup, jer pretpostavljam da bi sa kupovinom išlo dosta sporije. Samo tokom jučerašnjeg sastanka neprestano mi je zvonio telefon, ljudi su zainteresovani, raspituju se. Ima i onih koji bi da kupe i da zakupe, ali naravno postoji procedura koja mora da se poštuje. Voleo bih, i zato je moj predlog i takav, da radnje i fabriku kupi ili zakupi neko ko će nastaviti da se bavi istim poslom, da ne bismo robu iz cele Srbije vraćali u Sombor – ističe za naš list stečajni upravnik Pavel Severinji.

Boreli, naslednik hrvatskog Borova u Srbiji, bankrotirao je prošle nedelje, tri meseca nakon što je u toj fabrici koja je nekada zapošljavala više od 500 ljudi, proglašen stečaj. Boreli poslednjih 10 godina pokušava da pronađe „zajednički jezik“ sa Borovom oko imovine, međutim, Srbija i Hrvatska još uvek nisu razrešile pitanja sukcesije, te je Boreli samo još jedna u nizu žrtvi tog problema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari