Radno vreme prodavnica, tržnih centara i pošte tokom praznika 1Foto: Pixabay/Stevepb

Tokom novogodišnjih praznika, počevši od 31. decembra, menja se radno vreme u poštama, tržnim centrima i trgovinama u Srbiji, dok će parkiranje u zoniranim delovima Beograda biti besplatno.

Sekretarijat za privredu saopštio je da privredni subjekti koji obavljaju zanatsku i trgovinsku delatnost na teritoriji grada Beograda rade prema sledećem rasporedu:

– 31. decembra 2022. (uoči Nove godine, subota) – dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i dr.), moraju da rade najmanje od 9 do 18 časova;

– 1. januara 2023. (Nova godina, nedelja) – dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni;

– 2. januara 2023. (drugi dan praznika, ponedeljak) – dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 časova;

– 3. januara 2023. (treći dan praznika, utorak) – dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 časova;

– 6. januara 2023. (Badnji dan, petak) – dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i dr.), moraju da rade najmanje od 9 do 18 časova;

– 7. januara 2023. (Božić, subota) – dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni.

Na dan državnog i drugog praznika (1, 2, 3. i 7. januara 2023), nespecijalizovani trgovinski formati u kojima se obavlja trgovina na malo pretežno neprehrambenog asortimana i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni.

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i na opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda rade od 00 do 24 časa, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 časova.

„Dežurni prodajni objekti, koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika. Svi trgovinski i zanatski objekti u dane novogodišnjih i božićnih praznika mogu biti otvoreni i mogu da rade duže od navedenog radnog vremena, saopštavaju iz Sekretarijata za privredu“, navodi se u saopštenju Sekretarijata za privredu grada Beograda.

Radno vreme trgovina u Srbiji za vreme praznika

Prodavnice trgovinskih lanaca u Srbiji će sutra za potrošače biti otvorene uglavnom do 18 časova, što će biti radno vreme i i 6. januara.

Prvi dan Nove godine za trgovine će biti neradni, kao i dan Božića, 7. januara, iako će pojedine prodavnice određenih trgovinskih lanaca biti otvorene i 1. i 7. januara.

Prodavnice trgovinskog lanca Merkator-S, u čijem su sasatavu Idea, Roda i Merkator, 31. decembra će raditi do 18 časova, dok će četiri odabrane prodavnice, Idea Dorćol, Idea London, Idea Zlatibor i Idea Kopaonik, imati uobičajeno radno vreme.

Kako je precizirano, u nedelju 1. januara radiće samo pet prodavnica tog trgovinskog lanca i to Idea Dorćol, Idea London, Idea Kopaonik, kao i obe Idea prodavnice na Zlatiboru.

U petak, 6. januara, sve Idea prodavnice, Roda marketi i Merkator hipermarketi radiće do 18 sati, dok će na Božić sve radnje biti zatvorene.

Sve prodavnice trgovinskog lanca Lidl radiće skraćeno 31. decembra i 6. januara i to do 18 sati, 1. januara i 7. januara neće raditi, dok će 2. i 3. januar raditi uobičajeno.

Sve Univereksport trgovine sutra će raditi skraćeno do 18 sati, dok će servis eLAKOLIJE za onlajn trgovinu raditi do 16 časova.

Neradni dan za sve maloprodajne objekte i servis eLAKOLIJE biće 1. januar, a 2. januara 2023. svi maloprodajni objekti radiće po skraćenom vremenu od 8 do 20 časova, a servis eLAKOLIJE do 18 časova.

Od 3. do 5. januara 2023. svi maloprodajni objekti Univereksporta radiće po ustaljenom rasporedu, 6. januara sve prodavnice radiće do 18 časova, osim servisa eLAKOLIJE (do 16 sati) i objekta u Bačkom Petrovcu, u Ulici Maršala Tita 13, koji će raditi po ustaljenom radnom vremenu.

Za trgovnski lanac Metro neradni su samo 1. i 7. januar, dok će se 31. decembra i 6. januara raditi do 18 časova.

Radno vreme Super Vero prodavnica sutra je do 18.30, 1. janauar je neradan dan, od 2. do 5. januara prodavnice tog trgovinskog lanca radiće do 22.00 sata, 5. januara do 18.30, dok je 7. januar neradan dan. ;

Sve prodavnice Gomeksa 31. decembra rade skraćeno – do 18 časova, dok je 1. januara neradan dan za sve objekte, osim za objekat „Zlatibor Rujanska“, koji će raditi uobičejeno.

Prodavnice Gomeksa 2. januara radiće do 15 sati, osim petnaestak objekte čija će radna vremena biti istaknuta na ulaznim vratima i koji rade redovno radno vreme.

Objekti tog trgovinskog lanca od 3. do 5. januara radiće uobičajeno, dok je 6. januara radno vreme svih prodavnica do 18 sati, a 7. januar je neradan dan.

Radno vreme pijaca u danima novogodišnjih i božićnih praznika

Zelene pijace u subotu, 31. decembra, radiće uobičajeno, od 6 do 19 časova, dok 1. i 7. januara (nedelja i subota) neće raditi.

Pijace „Zemun”, „Banovo brdo”, „Bele vode” i „Dušanovac” 1. i 7. januara (nedelja i subota) radiće skraćeno od 6 do 14 časova, dok će  2. januara (ponedeljak) sve zelene pijace raditi od 6 do 14 časova.

Otvoreni tržni centar – Novi Beograd (popularni „Buvljak”), 1, 2. i 7. januara (nedelja, ponedeljak i subota) neće raditi.

Pijaca „Dušanovac”, prodaja iz vozila, neće se vršiti 31. decembra, kao ni 1. i 6. januara (nedelja i petak), dok će 7. januara (subota) ova pijaca raditi uobičajeno, od 6 do 19 časova.

Pijaca cveća „Krnjača” neće raditi 1. i 7. januara (nedelja i subota).

Pijaca „Palilula” radiće 31. decembra (subota) od 7 do 20 časova, dok 1. i 7. januara (nedelja i subota) neće raditi. Ova pijaca će 6. januara (petak) pijaca „Palilula” raditi od 7 do 18 časova.

Garaža na pijaci „Palilula” neće raditi 1. i 7. januara (nedelja i subota), 2. januara (ponedeljak) radiće do 15 časova, dok će 6. januara (petak) raditi do 19 časova.

Parking na pijaci „Zemun” 1, 2. i  7. januara (nedelja, ponedeljak i subota) radiće od 0 do 24 časa.

Garaža na pijaci „Zeleni venac” neće raditi 1. i 7. januara (nedelja i subota), dok će 2. januara (nedelja) raditi do 15 časova.

Parking na pijaci „Dušanovac” radiće 1, 2. i 7. januara (nedelja, ponedeljak i subota) od 6 do 15 časova, saopšteno je iz JKP-a „Beogradske pijace”.

Praznično radno vreme Pošta Srbije

Tokom državnog praznika, Nove godine, koji se praznuje od  1. do 3. januara, kao i na verski praznik Božić, 7. januara, radiće dežurne pošte, saopštila je Pošta Srbije.

Svih dana praznika Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu i pošta na aerodromu Nikola Tesla, radiće neizmenjeno – non-stop, kao i pošte na gotovo svim graničnim prelazima.

U nedelju 1. januara i u subotu 7. januara, dežuraće Glavna pošta u Takovskoj 2, pošta na aerodromu Nikola Tesla, i pošte na graničnim prelazima. Pored navedenih, u subotu 7. januara, dežuraće još tri pošte u Beogradu.

U ponedeljak 2. januara, radiće i pošte u tržnim centrima u Beogradu, Pančevu i Kragujevcu, pošte u „Univereksport” objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Zrenjaninu i Somboru, u „Roda“ objektima u Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu i Šapcu, pošte u turističkim centrima – na Kopaoniku i Zlatiboru, i druge dežurne pošte.

U utorak 3. januara radiće 70 dežurnih pošta u celoj Srbiji, u Beogradu i svim drugim većim gradovima.

U subotu 31. decembra i u petak 6. januara, pošte sa celodnevnim radnim vremenom radiće skraćeno – do 17 časova. Pošta 11161 Beograd 16 u Bulevaru Vudroa Vilsona bb, u „Zimskoj bajci“, 31. decembra radi od 12 do 19 časova, a otvorena je i 1–3. januara od 12 do 22:30.

Spisak svih pošta koje će dežurati tokom predstojećih praznika šaljemo vam u tabeli u prilogu.

PCR i antigensko testiranje i radno vreme Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd

Jedinice za zdravstveni nadzor (Sanitarni pregledi), Prijemnog odeljenja i Epidemiološke ambulante za uzorkovanje briseva za PCR i antigensko testiranje će tokom predstojećih praznika, rad sa korisnicima obavljati:

– Jedinica za zdravstveni nadzor (Sanitarni pregledi): ponedeljak 02.01.2023. godine i utorak 03.01.2023. godine u terminu od 7:15 do 13:00 časova;

– Prijemno odeljenje: ponedeljak 02.01.2023. godine i utorak 03.01.2023. godine u terminu od 7:00 do 13:00 časova;

– Epidemiološka ambulanta za uzorkovanje briseva za PCR i antigensko testiranje: ponedeljak 02.01.2023. godine i utorak 03.01.2023. godine u terminu od 7:30 do 12:00 časova.

Subota 07.01.2023. godine je neradni dan i tada se usluge neće pružati.

Besplatno parkiranje tokom praznika u Beogradu

JKP „Parking servis“ neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada tokom novogodišnjih i božićnih praznika, 1, 2, 3. i 7. januara 2023. godine, kada će biti zatvoreni i šalteri za rad sa strankama u ulicama Takovska 31, Mileševska 51 i Bulevaru Milutina Milankovića 134g.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta biće neprekidno otvoreni tokom praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate.

U subotu, 31. decembra 2022. godine, i petak, 6. januara 2023. godine, poslovnice Korisničkog servisa i kol centar radiće do 14 časova.

Od srede, 4. januara, i od ponedeljka, 9. januara 2023. godine, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri korisničkog servisa, radiće po uobičajenom radnom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari