Radovi na glavnom magistralnom vrelovodu odlažu početak grejne sezone u Subotici 1Foto: J. Patarčić/Danas

Ono što je sigurno, jeste da je JKP “Subotička toplana” pogonski spremno i da će grejanja biti, ali kada, to je informacija kojom, u ovom trenutku, ne raspolaže ni preduzeće. Razlog tome jesu radovi na izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta, u okviru kojih se izvode i radovi nad energetskom infrastrukturom “Toplane”, a koja nije ni naručilac niti izvođač ovih radova.

Kako za Danas objašnjava Davor Andrašić, izvršni direktor za energetski sistem JKP “Subotička toplana”, radovi se izvode nad glavnim magistralnim vrelovodom koji snabdeva čitava grad toplotnom energijom i to u zoni gradilišta na kojem se rekonstruiše železnička infrastruktura.

“Ti radovi se odvijaju na način da ‘Toplana’ ne predstavlja nikakvu aktivnu stranu. Dakle, odvijaju se na njenoj infrastrukturi i ‘Toplana’ je u potpunosti zavisna od izvođača koji se nalazi na gradilištu i koji vrši radove na izmeštanju glavnog magistralnog vrelovoda”, objašnjava Andrašić.

Kada su u pitanju eventualni rokovi za završetak ovih radova, Andrašić kaže da bi bilo neodgovorno kada bi “Toplana”, kojoj su u ovom slučaju praktično ruke vezane, licitirala sa datumima, te da je za to jedino merodavan izvođač radova sa kojim su u svakodnevoj komunikaciji.

“‘Toplana’ je u gotovo svakodnevnom kontaktu sa izvođačima, prati se dinamika izvođenja tih radova, vreme do kraja izvođenja radova broji se u danima. Međutim, ‘Toplana’ ipak nije institucija koja bi mogla u ovim okolnostima da licitira sa rokovima”, kaže naš sagovornik.

Radovi na glavnom magistralnom vrelovodu odlažu početak grejne sezone u Subotici 2
Foto: J. Patarčić/Danas (Arhiva)

Ono što je “Toplana” do sada mogla da uradi, jesu aktivnosti na remontnoj revitalizaciji sistema, kao i sve one probe koje su bile moguće mimo distributivnog sistema.

Zbog toga će, kada se konačno steknu uslovi, probe distributivnog sistema preduzeće raditi istovremeno sa puštanjem grejanja, ne bi li na taj način skratilo vreme koje je inače potrebno za sprovođenje hladnih i toplih proba.

“Onog momenta kada se steknu uslovi za otpočinjanje hladnih i toplih proba, ‘Toplana’ će istog momenta krenuti sa tim aktivnostima. Naravno, zbog okolnosti u kojima se nalazimo, uključujući izvođače i samo gradilište na kojem se rekonstruiše železnička infrastruktura, neke aktivnosti će biti spojene. Tako da će verovatno sam početak grejne sezone ujedno biti i tople probe, dakle vršićemo progrevanje sistema nekim bržim tempom kako bi građani što pre dobili toplotnu energiju u svojim radijatorima”, ističe Andrašić.

Početak grejne sezone u Subotici je definisan gradskom Odlukom o daljinskom snabdevanju grada toplotnom energijom, prema kojoj grejna sezona traje od 15. oktobra tekuće do 15. aprila naredne godine.

Prema istoj Odluci, “Toplana” je u obavezi da od 1. oktobra bude u pripravnosti za eventualni raniji početak grejne sezone ukoliko se, posle tog datuma, steknu uslovi za početak grejanja, što podrazumeva da tri dana uzastopno u 21 čas spoljašnja temperatura padne ispod 12 stepeni Celzijusa.

Radovi na glavnom magistralnom vrelovodu odlažu početak grejne sezone u Subotici 3
Foto: Nadica Jakovljev/Danas

Na pitanje kako je moguće da izvođač radova ovo nije predvideo u svojim rokovima za završetak radova na glavnom magistralnom vrelovodu, Andrašić potvrđuje da regulativa koja organizuje i reguliše rad “Toplane” jeste javni dokument i da je preduzeće više puta ukazivalo na obavezu sprovođenja kako redovnih aktivnosti pre grejne sezone, tako i samog početka grejne sezone.

“Ali, jednostavno, ta odgovornost za poštovanje rokova i uopšte za dinamiku izvođenja radova nije u domenu ‘Toplane’. Da li se ovo moglo predvideti ili ne, mi smo predvideli da će radovi biti gotovi na vreme i samim time smo sve one aktivnosti koje su bile u domenu ‘Toplane’ sproveli na vreme. Zato naglašavam da je ‘Toplana’ pogonski spremna i da će grejanja biti, ali sam početak grejne sezone zavisi isključivo od završetka radova na gradilištu, što je opet van domena ‘Toplane’”, poručuje Davor Andrašić.

JKP “Subotička toplana” snabdeva toplotnom energijom 10.566 stambenih kupaca i 329 poslovnih kupaca toplotne energije, među kojima su javne, obrazovne, kulturne, zdravstvene i socijalne ustanove, kao i drugi privredni subjekti.

Pogonska spremnost

Kompletan proces revitalizacije sistema “Toplane” sprovodi se u vangrejnom periodu, odnosno od 15. aprila ili 1. maja, i sastoji se od nekoliko faza.

U prvoj, kako objašnjava Andrašić, radi se dijagnostika, odnosno ispitivanje pouzdanosti i ostatka radnog veka sistema, a zatim se sprovode i aktivnosti koje su propisane regulativom za obim pod pritiskom visokog nivoa opasnosti.

Nakon aktivnosti na remontnoj revitalizaciji sistema, u poslednjoj fazi se vrše ispitivanja i inspekcijski pregledi.

“Ono što možemo da kažemo, jeste da su sve aktivnosti koje su izvršene tokom remontne sezone uspešno verifikovane od strane akreditovanih tela i nadležnih inspekcija i to govori da ne postoji nikakva prepreka za početak grejne sezone od strane ‘Toplane’ i da su kvalitet i obim radova prekontrolisani od strane kredibilnih institucija, zbog čega možemo sa punim pravom da izjavimo da smo spremi za grejnu sezonu”, kaže Andrašić.

Energenata ima dovoljno

Za razliku od prethodne grejne sezone, Andrašić kaže da ove sezone mogu “daleko mirnije da spavaju” po pitanju energenata, te da su obezbeđene dovoljne količine prirodnog gasa, kao i mazuta.

“Na nivou države postoje izjave da je obezbeđeno dovoljno energenata s obzirom na to da ‘Toplana’ koristi prirodni gas. Količina uskladištenog gasa na nivou države, prema izjavi nadležnog Ministarstva, sasvim je dovoljna da obezbedi stabilnost snabdevanja tokom ove grejne sezone, a osim toga, ‘Toplana’ raspolaže i alternativnim načinima zagrevanja, odnosno alternativnim energentom, a to je mazut. Količina mazuta kojom ‘Toplana’ raspolaže usklađena je sa zakonskim okvirom o posedovanju obavezne količine alternativnog energenta i između ostalog je i to bio predmet jedne od inspekcijskih kontrola u poslednjem periodu”, kaže Andrašić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari