Radovi na pripremi prve trase gasovoda "Turski tok" uveliko teku 1Foto: Glas Zaječara

Radovi na pripremi trase kojom će proći gasovod „Turski tok“ uveliko teku.

Pripremni radovi na prvoj deonici gasovoda sprovedeni su već u atarima sela Veliki Izvor, Grlište, Lenovac i Bačevica. Ekipe koje srovode pripremne radove danonoćno su na terenu, piše portal Glas Zaječara.

Radovi na izgradnji gasovoda „Turski tok“ počeli su krajem aprila u okolini Novog Sada, a planirano je da budu privedeni kraju tokom decembra meseca ove godine.

Radove na izgradnji gasovoda dugog 403 kilometara izvodi kompanija „Gastrans“, čiji je većinski vlasnik „Gasprom“.

Očekuje se da će, ako se radovi budu odvijali planiranom dinamikom u Srbiji i u Bugarskoj, prve količine gasa poteći kroz ovaj gasovod već u januaru 2020. godine.

Gasovod „Turski tok“ je podeljen u četiri deonice.

Prva deonica proteže se od granice sa Bugarskom do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Gospođinaca, a četvrta  od Gospoođinaca do Horgoša, gde gasovod izlazi iz Srbije.

Pripremni radovi na prvoj deonici, čiji se početak nalazi kod Zaječara uveliko su u toku.

Deo pripremnih radova priveden je kraju u atarima sela Veliki Izvor, Grlište, Lenovac i Bačevica.

Ekipe koje sprovode rade na gruboj pripremi terena danonoćno rade kako bi se ispoštovali projektom predviđeni rokovi.

Za izgradnju celokupnog gasovoda biće upotrebljeno više od 50 hiljada tona cevi, a sa postavljanjem cevi uskoro će se započeti i na prvoj deonici gasovoda „Turski tok“ koja se proteže od Zaječara do Ćuprije.

Deo gasovoda proći će ispod reka Beli Timok, Velika Morava i Tamiš, kao i ispod koloseka pruge „Zaječar – Niš“, kojom se trenutno ne odvija ni teretni ni putnički saobraćaj zbog rekonstrukcije koja je u toku.

Radovi na pripremi terena trenutno se odvijaju u boljevačkom ataru.

Pripremni radovi izvršeni su u ataru sela Bačevica, a ekipe nastavljaju sa izvođenjem pripremnih radova dalje predviđenom trasom ka Ćupriji.

Na izvođenju radova angažovan je veliki broj podizvođača iz okolnih mesta.

U razgovoru sa meštanima Grllišta, Lenovca i Bačevice sazali smo da su meštani veoma uzbuđeni zbog radova koji su u toku. Mišlljenja su, i pored toga podeljena.

Dok jedni veruju da će radovi doneti preporod kraju, drugi veruju da tako nešto nije moguće.

„Dobro da se nešto i ovde gradi. Sad, šta će biti, ko zna. Možda se i izjalovi. Daj Bože da bude dobro i da se preoprodi i naš kraj.“ – rekao je naš Zoran meštanin Lenovca

„Rade, po ceo dan. Evo, prošli su već tu iznad sela i onamo na drugu stranu. Samo, opustelo selo. Otišli mladi.“ – rekla je Dragica meštanka Bačevice.

Kako nezvanično saznajemo, u narednim danima očekuje se intenziranje radova na izgradnji prve trase gasovoda „Turski tok“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari