Rakete, mine i municija: Vučićev plan ubrzanog naoružavanja Srbije 1BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/EV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotnjem obraćanju naciji najavio je nova ulaganja u Vojsku Srbije, ali i u namensku industriju a obelodanio je i svoj potpis na naredbi da sve naše fabrike, 20 odsto svojih proizvoda moraju da ostave Republici Srbiji i vojsci, kako „ne bismo ostali bez municije i oružja“.

Želim da vas obavestim da smo do juče preko „Jugoimport SDPR-a“ počeli ulaganja veća od 100 miliona evra u deo naše namenske industrije, da ćemo ulagati još stotine miliona evra u modernizaciju naših kapaciteta, da nam ne budu mašine iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina u našim fabrikama, zato što je jasno da će sukobi u svetu dugo trajati“, naglasio je Vučić i najavio ulaganja „još stotine miliona evra u modernizaciju naših kapaciteta“.

Inače, investicije u namensku industriju predsednik je intenzivnije najavljivao još od sredine prošle godine.

Najpre je Despotovcu, prilikom posete Tehničkoj školi, u julu 2021. rekao da će država uložiti dodatni novac u razvoj tih fabrika koje su veoma profitabilne i da će pokušati da pronađu investitora koji bi koristio prostor bivšeg pogona jagodinske Fabrike kablova u Despotovcu.

„Ponovo se oružje i municija dobro prodaju u celom svetu, nakon perioda od dve godine kada je bila stagnacija“, objasnio je uz opasku da Srbija proda svu municiju određenog kalibra a da je sve što može da proizvede a ide za Ameriku, ugovoreno za neredne tri, četiri godine.

Konkretnije iznose Vučić je obelodanio u decembru prošle godine, posle sastanka sa predstavnicima 13 kompanija iz Odbrambene industrije Srbije (OIS) u Nišu, gde je doneta odluka da se u prvom kvartalu ove godine vojne fabrike pomognu sa 145 miliona evra za kupovinu opreme i modernizaciju pogona.

Rečeno je i da će država u narednih pet godina naručiti opremu, naoružanje i oruđe, vozila i ubojna sredstva, municiju, mine i rakete od domaće namenske industrije u vrednosti od 1,25 milijardi evra. Pri tom, u te iznose nisu ušle nabavke planirane od ruskih, francuskih i drugih partnera.

Pre dva meseca, na prikazu novog naoružanja i vojne opreme iz domaćih fabrika, objasnio je da u svetu postoji ogroman nedostatak oružja i oruđa, te da sve što srpska namenska industrija proizvede može da se proda. Ocenio je kako je to prilika da se obnove vojne fabrike „za koje su mnogi mislili da su uništene“.

– Svaka mina, svaka granata danas ima deset kupaca po jednom komadu i to sve pokazuje u kom smeru svet ide, da je zbog sve više sankcija koje uvode jedni drugima sve teže proizvesti oružje. Zato moramo da kupimo što više delova koje ne možemo da proizvedemo i da se okrenemo domaćoj proizvodnji, jer će vrlo mala saradnja biti moguća – izjavio je predsednik tada i dodao da ćemo morati da osnažujemo „svoje odbrambene kapacitete i da što manje zavisimo od drugih, ali naravno da sarađujemo sa svima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari