Udruženja vlasnika benzinskih pumpi: Za poremećaje cena goriva odgovorna Vlada 1foto (BETAPHOTO/Milan Timotić/DS)

Neprimereno je da Vlada prebacuje odgovornost cenovnih udara i poremećaja na domaćem trzištu na vlasnike benzinskih pumpi, kaže za Danas Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica.

Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte je neadekvatna, ne odgovara stvarnim zahtevima domaćeg tržišta, ističe on, a trebalo bi da bude precizna i da definiše sva kretanja na tržištu, od cena sirove nafte, do veleprodajnih i maloprodajnih cena.

Za cenovne poremećaje je odgovorno jedino i isključivo Vlada, napominje Rakić, koja nije u stanju da ograniči i definiše veleprodajnu cenu derivata na sedmičnom nivou.

“Vlada morala da donese odluku da se ne obračunava PDV na akcizu prilikom obračuna veleprodajne cene, da donese uredbu kojom bi istovremeno ograničila najvišu maloprodajnu cenu, najvišu maloprodajnu maržu i najvišu veleprodajnu cenu, a sve navedeno u skladu sa prosečnom uvoznom cenom sirove nafte koja se nedeljno uveze na tržište Srbije radi prerade u derivate”, ističe Rakić.

To znači, kako kaže, da treba uskladiti tri navedena elementa koji su sadržani u maloprodajnoj ceni i da se na taj način kriza na svetskom tržištu sirove nafte ravnomerno raspoređuje na sve učesnike na naftnom tržištu Srbije i istovremeno štite potrošači motornih derivata od cenovnih udara na domaćem tržištu.

Ovakvim pristupom se, ističe on, ostvaruje cilj mera da se zaštite i potrošači i svi učesnici u prometu na domaćem tržištu nafte i naftnih derivata.

Rakić kaže da je današnja izmena Uredbe da poljoprivrednici mogu kupovati dizel u kanisterima u količini od 60 litara je neprimerena stvarnim potrebama poljoprivrednika i izaziva novu zbrku na pumpama iz razloga što poljoprivrednog dizela po ceni od 179 dinara po litri nema ni na jednoj benzinskoj pumpi u Srbiji.

“Tvrdim. A neka me neko iz Vlade demantuje”, napominje Milan Rakić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras tokom izbornog predstavljanja na Televiziji Pink rekao da će cena dizela narednih sedam dana biti niža za 0,42 dinara, a cena benzina za 0,24 dinara.

Ekonomista Goran Radosavljević je za naš list istakao da je smanjenje cene benzina za 24 pare i dizela za 42 pare na cenu od 187 dinara čist marketing i predizborna kalkulacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari