Ramljakova ostavka trese hrvatsku vladu 1Foto: EPA/ ANTONIO BAT

Restrukturiranje Agrokora upravo je dospelo u ćorsokak nakon što je Ante Ramljak, predsednik vanredne uprave u ovoj kompaniji, dao ostavku.

U jeku pregovora poverilaca o tome ko će koliko uspeti da povrati od svojih potraživanja, Ramljak je uručio otkaz premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću kako „ne bi postao prepreka postizanju nagodbe“.

Odlazak Ramljaka mogao bi da uzdrma vladu, pošto su neki opozicioni poslanici već zatražili ostavku i Martine Dalić, potpredsednice Vlade i autorke Leks Agrokora po kome je uvedena vanredna uprava u ovaj koncern i koja je u stvari i dovela Ramljaka.

Razlog ostavke je po svemu sudeći nezadovoljstvo javnosti, opozicije, pa čak i delova hrvatskih vlasti troškovima za konsultante. Ovo je kulminiralo javnim slušanjem Ramljaka i Dalićke pred Odborom za privredu hrvatskog Sabora, gde su branili proces restrukturiranja Agrokora. Opozicioni poslanici rešetali su Ramljaka i potpredsednicu Vlade, a najviše pitanjima o honorarima savetnika i konsultanata. U javnosti je skoro od početka bilo sporno to što je Ramljak odmah, prvih dana nakon stupanja na poziciju angažovao firmu Aliks partners, a ona odmah uključila Tekso menadžment u kojoj je u tom trenutku Ramljak čak formalno i dalje bio zaposlen. Nedeljni honorar za savetovanje iznosio je 33.000 evra.

Ramljak se branio da je prvih dana bilo kritično da se obezbedi finansiranje Agrokora, da se ubaci roba na police Konzuma i da nije bilo vremena za konkurs.

„Da sam ja na vašem mjestu, i ja bih mislio – ovaj je sebi namjestio. Kažem, ja sam spreman snositi sve posljedice ovoga“, rekao je Ramljak pred skupštinskim odborom.

Međutim, za javnost su sporne naknade i drugih konsultanata koji se pojavljuju u ovom procesu. Hrvatska N1 televizija je objavila nacrt jednog dokumenta po kom je investiciona banka PJT partners, koja je zastupala poverioce vlasnike obveznica predvođene fondom Najthed do januara, a potom postala finansijski savetnik Veća poverilaca, trebalo da primi 100.000 evra mesečno, i to 3,4 miliona evra za uspelu transakciju i diskrecionu naknadu od 500.000 evra. U dokumentu se pominje i Mekkinzi koji trebalo nedeljno da prihoduje 120.000 evra. Tu je i kompanija Caper koja je trebalo da naplaćuje 35.000 evra nedeljno i još 1,4 miliona evra za uspešno izvršenje posla. Kako je izvešteno, ovaj predlog naknada nije usvojen, ali daje dobru sliku o visini honorara svetskih investicionih banaka i konsultanata u najvećem restrukturiranju trenutno u Evropi. Plan je da se nakon nagodbe između poverilaca formira novi Agrokor od zdravog dela kompanije čiji vlasnici bi bili poverioci, a ostatak bi bio prodat. U javnost je dospela i informacija da će švajcarska hedhanting agencija Egon Zender tražiti upravu novog Agrokora i da bi njihova usluga potrage i angažovanja novog direktora i članova Nadzornog odbora koštala između 570.000 i 660.000 evra.

Potraga za naslednikom

Juče je u Hrvatskoj glavna tema bila ko bi mogao zameniti Ramljaka na mestu vanrednog upravnika Agrokora. U opticaju su bila četiri imena, Zvonimir Mršić, bivši predsednik uprave Podravke, Fabris Peruško iz uprave Tiska, Vladimir Bošnjak, član vanredne uprave Agrokora zadužen za finansije, kao i Željko Perić, bivši savetnik Jadranke Kosor za ekonomska pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari