Raspisan poziv za prodaju preostalog potraživanja sedam banaka u stečaju 1Foto: Stattwerk

Agencija za osiguranje depozita raspisala je javni poziv za prodaju preostalog dela portfelja potraživanja sedam banaka u Srbiji u stečaju, saopšteno je danas.

Na prodaju su ponuđena potraživanja Nove Agrobanke, Univerzal banke, Jugobanke, Beogradske banke, Beobanke, Privredne banke Beograd i stečajne mase Invest banke.

Reč je o potraživanjima banaka čiji je Agencija stečajni upravnik, ukupne vrednosti 317,8 miliona evra od čega je 279,1 milion evra potraživanja banaka u stečaju, dok 38,1 milion evra Agencija potražuje u ime i za račun Republike Srbije.

Ovaj portfolio prati uspešne prodaje takozvanog pilot portfolija i velikog portfolija potraživanja, ukupne nominalne vrednosti preko dve milijarde evra, navela je Agencija u saopštenju.

Potraživanja banaka u stečaju se prodaju metodom javnog prikupljanja ponuda, a zainteresovani kupci imaju rok do 9. januara 2023. da Agenciji podnesu Izjavu o zainteresovanosti.

Podnošenje obavezujućih ponuda je do 20. aprila.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je ovo poslednji deo portfolija banaka u stečaju ove vrste, koji država planira da proda.

„Prodaja preostalog portfolija deo je šire strategije za rešavanje ovog višedecenijskog problema čiji su pozitivni efekti višestruki. Na ovaj način omogućavamo efikasno i transparentno namirenje poverilaca i budžeta, vraćamo decenijama zarobljenu imovinu u regularne privredne tokove i otvaramo vrata za nove investicije“, rekao je Mali.

On je naglasio da je, kao rezultat takve strategije, učešće problematičnih kredita na najnižem nivou od kada se ovaj pokazatelj prati, i u oktobru je iznosio 3,16 odsto, znatno ispod pretkriznog nivoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari