Raste broj instaliranih solarnih sistema za sopstvenu potrošnju u Srbiji 1Foto: Pixabay/Ulleo

Broj instaliranih solarnih sistema za sopstvenu potrošnju u Srbiji porastao je od 2021. godine do kraja 2023. godine na 1.870 korisnika iz kategorije domaćinstva i 640 korisnika iz kategorije pravnih lica, objavila je danas Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja je uspostavila platformu Solarni kalkulator.

Tendencija rasta ukazuje da postoji zainteresovanost potrošača u Srbiji da proizvodnjom i potrošnjom energije iz solarnih izvora doprinesu smanjenju emisije gasova i zaštiti životne sredine i obezbede nezavisno i sigurnije snabdevanje električnom energijom.

Da bi se promovisao status kupca-proizvođača i građanima omogućilo da jednostavnije, brže i efikasnije postanu prozjumeri, GIZ je u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike uspostavi platformu Solarni kalkulator.

Tim stručnjaka nedavno je na ovoj platformi objavio analizu računa prozjumera iz oktobra 2023.godine, a zaključak je da sada trošak PDV i akcize povoljnije utiču na ostvarenje uštede, jer se obračunavaju na osnovu utrošene električne energije.

Jedina stavka koja nepovoljno utiče na uštede kupaca-proizvođača, a time i period isplativosti investicije, je pristup distributivnoj mreži.

Kada je u pitanju skraćenje roka isplativosti investicije, na to su pozitivno uticale pojedine zakonske izmene i odluke u ovoj oblasti donete tokom 2023.godine, dodaje se u saopštenju.

Sticanje statusa kupca-prozvođača solarne energije, to jest prozjumera, u Srbiji omogućeno je donošenjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Uredbe o kriterijumima, uslovima i načunu obračuna između kupca – proizvođača i snabdevača solarne energije 2021.godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari