MRE: Raste potrošnja energije i energenata, država obezbedila dodatne količine iz uvoza 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Zbog povećane potrošnje električne energije, a s obzirom na nedovoljnu proizvodnju u termokapacitetima nastalu zbog nedovoljne količine i kalorične vrednosti uglja koji se doprema, država će obezbediti dodatni uvoz električne energije, rečeno je na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima koja je održana danas.

Na sednici su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji, potrebnim količina energije i energenata za domaćinstva i privredu, kao i planovi za naredni period, navodi se u saopštenju.

Iz „Elektroprivrede Srbije“ je rečeno da je potrošnja električne energije u odnosu na januar prošle godine uvećana, pre svega zbog niskih temperatura.

Kako je rečeno iz EDS-a, distributivni sistem je stabilan, a manji prekidi nastaju usled planiranih radova koji su, kako je rečeno, usmereni ka prevenciji kvarova. Prenosni sistem takođe funkcioniše bez većih problema.

Na sednici je razgovarano i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i konstatovano da je potrošnja prirodnog gasa na rekordnom nivou, zbog čega se uvoze dodatne količine iz oba pravca, ali da snabdevanje nije ugroženo. Isporuka toplotne energije korisnicima daljinskog grejanja u Srbiji je stabilna.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Javnog preduzeća „Srbijagas”, „Elektroprivrede Srbije”, AD „Elektromreža Srbije”, „Elektrodistribucije“, „Naftne industrije Srbije” a. d., Poslovnog udruženja „Toplane Srbije”, Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB „Kolubara“, „Transportgasa“, JP PEU „Resavica“ i „Srbija kargo“ a. d.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari