Raste proizvodnja piva: Samo dve zemlje van granica Unije imale veći izvoz u EU od Srbije 1Foto: Shutterstock / Dean Drobot

Prošle godine u EU proizvedeno je 33,1 milijardu litara piva sa alkoholom i gotovo 1,7 milijardi litara piva koje je sadržalo manje od 0,5 odsto alkohola ili uopšte nije imalo alkohola, pokazuju podaci Eurostata.

U poređenju sa 2020, došlo je do povećanja proizvodnje piva u EU i to najviše proizvodnja bezalkoholnog piva, kojeg je tokom prošle godine proizvedeno 20 odsto više.

Ukupna proizvodnja piva u EU u 2021. bila je ekvivalentna potrošnji od 78 litara po stanovniku.

Među državama članicama EU Nemačka je i prošle kao i pretprošle godine bila najveći proizvođač sa 7,5 milijardi litara, što je 23 odsto ukupne proizvodnje u EU. Otprilike, svako četvrto pivo koje sadrži alkohol proizvedeno u EU potiče iz Nemačke.

Nakon Nemačke slede Poljska i Španija, obe sa 3,7 milijardi proizvedenih litara, ili 11 odsto ukupne proizvodnje EU i Holandija sa 2,5 milijardi litara ili sedam odsto ukupne proizvodnje EU.

U ove četiri zemlje prošle godine proizvodeno je više od polovine ukupne proizvodnje cele Unije.

Podaci Eurostata pokazuju da je Holandija najveći izvoznik piva koje sadrži alkohol i da je prošle godine izvezla ukupno 1,9 milijardi litara piva, što je petina ukupnog izvoza piva EU.

Slede Nemačka sa 17 odsto, zatim Francuska i Češka, obe po šest odsto.

Kada su u pitanju glavne destinacije za izvoz piva u zemlje koje nisu članice EU, najviše EU piva tokom prošle godine otišlo je za Veliku Britaniju – 902 miliona litara ili 22 odsto ukupnog izvoza piva van EU, zatim i Sjedinjene Američke Države, u koje je otišlo 765 miliona litara ili 19 odsto.

Slede Rusija, Kina i Južna Koreja.

Što se uvoza tiče, Francuska je najveći uvoznik piva među zemljama EU, posle nje tu su Italija i Nemačka, potom i Holandija i Španija.

Uvoz piva koje sadrži alkohol iz zemalja van EU je marginalan u poređenju sa uvozom unutar EU, navode na Eurostatu.

Prilikom uvoza iz zemalja koje nisu članice EU, države članice su favorizovale britansko pivo, odakle je stiglo 47 odsto ukupnog uvoza piva van EU granica i meksičko pivo, 23 odsto.

Iz Srbije u EU tokom prošle godine otišlo je 46 miliona litara, što je devet odsto, Belorusije 26 miliona litara ili pet odsto, a Ukrajine 17 miliona litara, što je tri odsto ukupnog uvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari