Zrenjaninski ratari poslušali su vicepremijera Aleksandra Vučića i još juče obustavili blokadu ulaza u fabriku ulja Dijamant, potvrdio je za Danas sekretar Udruženja poljoprivrednika Zrenjanin Dragomir Mijatov.

Prema njegovim rečima, mnogi traktori ostaće na prilazu uljari u iščekivanju sledećeg sastanka koji je zakazan za 5. septembar. Ukoliko se do tada ne postigne dogovor sa uljarima o otkupnoj ceni suncokreta, blokade će se nastaviti, tvrde ovdašnji poljoprivrednici.

– Naši predstavnici su se sastali sa vicepremijerom, starim i novim ministrom poljoprivrede i ispoštovaćemo sve što je dogovoreno. Mi smo imali sastanak i sa upravom Dijamanta. Direktorka nas je uveravala da na formiranje cena ova firma ne može da utiče, da sve zavisi od tržišta. Prilaze fabrici smo oslobodili, sada se nadamo da će i naši zahtevi biti uvaženi. Izgubili smo svaku sigurnost, zavisimo od isključivosti uljara pa je ispalo da samo mi, paori, trpimo štetu – kaže Dragomir Mijatov.

Iako je ovogodišnji rod solidan, preko dve tone po hektaru, ratare dodatno pogađa to što je Ministarstvo za trgovinu dozvolilo uvoz sirovog ulja, što uljarama garantuje sigurnost u plasmanu i otkupu zrna, tako da oni imaju dovoljno sirovine da rade bez novog roda. Reč je o količini od 20.000 tona, što je oko 15 odsto od predstojeće žetve. Država je prošle godine zabranila izvoz uljarica, pa su ratari izgubili kupca u inostranstvu, a uljare se učvrstile na sirovinskoj bazi.

U ovom trenutku poljoprivrednici od Vlade traže da posreduje u pregovorima sa otkupljivačima i pomogne da se cena suncokreta poveća sa sadašnjih 24 na 45 dinara po kilogramu. Poljoprivrednici traže i da Vučić pomogne da se suzbije kartelsko ponašanje u industriji ulja i dogovaranju otkupne cene suncokreta.

Traktorima blokirali most

Požarevac – Gotovo 50 poljoprivrednika Braničevskog okruga, nezadovoljni zbog niske otkupne cene kukuruza i suncokreta, blokiralo je juče traktorima most na Velikoj Moravi kod Požarevca, što je izazvalo višesatni zastoj saobraćaja. Ratari zahtevaju da najniža cena za suncokret bude 45, a za kukuruz 18 dinara. Pošto im država nudi 23, odnosno 11 dinara, kažu da su prinuđeni da se blokadom mosta bore za svoj opstanak. „Blokiraćemo most svakog dana, sve dok nam se ne ispune zahtevi“, kaže Zlatko Marković, poljoprivrednik iz Kličevca. M. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari