Reagovanje Miladina Kovačevića, RZS: Kupovna moć građana 1,9 puta, a ne 2,7 puta manja nego u EU 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

„U tekstu „Kupovna moć građana Srbije 2,7 puta manja od proseka EU“ imamo još jedan u nizu (predizbornih) primera dezinformacija i pogrešne interpretacije statističkih podataka koja odražava nepoznavanje statističke metodologije i podataka Evrostata, kako u domenu makroekonomskih statistika i pariteta kupovne snage tako i statističkih pokazatelja siromaštva, napisao je Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku u svom reagovanju na Danasov tekst „Kupovna moć građana Srbije 2,7 puta manja od proseka EU„. Dopis prenosimo u celosti.

„Pre svega, podatak koji autor navodi kao pokazatelj „kupovne moći“ (6.968 PPS) predstavlja medijalni ekvivalentni raspoloživi dohodak po članu domaćinstva (median equivalised disposable income). Reč je o indikatoru siromaštva koji se utvrđuje prema sofisticiranoj metodologiji baziranoj na podacima istraživanja SILC, primenom određenih pondera („skale ekvivalencije“) koji odražavaju strukturu domaćinstva (broj i starost članova domaćinstva).

Na osnovu podataka o dohotku i starosti članova, utvrđuje se medijalni raspoloživi dohodak po članu domaćinstva za Republiku Srbiju. Ovaj pokazatelj se ne koristi kao merilo kupovne moći, već za utvrđivanje praga rizika od siromaštva koji se definiše kao 60% od ovog medijalnog ekvivalentnog dohotka po članu domaćinstva.

Autor teksta očigledno ne zna da, ako već pričamo o „kupovnoj moći“ stanovnika, za te svrhe se koristi pokazatelj Aktuelna ili stvarna finalna potrošnja po stanovniku izražena u paritetima kupovne snage koja je za Srbiju u 2022. godini iznosila 12.200 EUR (konvertovana u PPS) i bila je za 1,9 puta, ne 2,7 puta manja od proseka EU koji je iznosio 23.200 EUR. U 2022. godini, indeks nivoa stvarne finalne potrošnje domaćinstava u odnosu na prosek EU je bio 53 odsto. U 2013. godini (prvoj za koju Evrostat daje podatke), indeks nivoa u odnosu na evropski prosek je iznosio 49% i kontinuirano raste u proteklom desetleću“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari