Rekonstrukcija puta Novi Pazar – Raška poverena kompaniji “Novi Pazar put” 1Foto: N. Kočović

Javno preduzeće “Putevi Srbije” odlučilo je da ugovor za rekonstrukciju magistralnog puta Novi Pazar – Raška, dugačkog bezmalo 18 kilometara, poveri kompaniji “Novi Pazar put”.

Pored te kompanije, zainteresovane za posao bile su i firma iz Kine “China Civil Engineering Construction Corporation” i turski “Ek-pet”.

Zanimljivo je da je, prema podacima “Puteva Srbije” dostavljenim medijima pre evaulacije, ponuda kineske kompanije bila najpovoljnija i iznosila je 1,4 milijardu dinara, za oko 150 miliona dinara manje nego što je za izvođenje posla tražio “Novi Pazar put”.

Preduzeće iz Turske za rekonstrukciju magistrale tražilo je preko 1,7 milijardi dinara.

Inače, sve ponude bile su znatno veće od procenjene vrednosti radova od 979,2 miliona dinara.

Iako je ponuda “Novi Pazar puta” prihvaćena i odlučeno da im se poveri posao, ugovor još nije zaključen jer je u toku period u kojem ta kompanija treba da prikupi dokumentaciju neophodnu za potpisivanje ugovora.

U “Putevima Srbije” veruju da će ugovor biti potpisan sredinom juna.

Rekonstrukcija magistralnog puta Novi Pazar – Raška, koja je godinama odlagana, biće zajednički finansirana od strane Evropske investicione banke i Republike Srbije, a tender se sprovodi u skladu sa pravilima i procedurama Evropske investicione banke.

Prvi tender raspisan je u junu prošle godine, a poništen je pošto su obe pristigle ponude bile za preko dva puta veće od procenjene vrednosti radova.

Tada su se prijavile turska kompanija “Tašjapi” čija je ponuda iznosila oko 2,6 milijardi dinara i “Novi Pazar put” koji je tada tražio 1,9 milijardi dinara.

Radovi na potpunoj rekonstrukciji ovog putnog pravca trebalo bi da traju 16 meseci.

Kompaniju “Novi Pazar put” početkom 2020. godine kupila je firma “Inkop” iz Ćuprije, čiji su vlasnici braća Zvonko i Žarko Veselinović i Milan Radoičić, kontroverzni biznismeni sa severa Kosova.

U oktobru prošle godine povereni su im radovi na nastavku obilaznice oko Novog Pazara vredni 1,8 miliona evra bez PDV-a, a pre mesec dana 300.000 evra za sanaciju udarnih rupa na gradskim ulicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari