Rekordna dobit Štade u 2022. godini 1foto (BETAPHOTO/Represent/HEMOFARM)

Stada grupa (Štada), u okviru koje posluje i Hemofarm, ostvarila je snažan rast u 2022. godini, saopšteno je iz te kompanije. Na globalnom nivou, Štada je ostvarila rast prodaje od 11 odsto i godišnju prodaju koja na grupnom nivou iznosi 3,80 milijardi evra, dok je dobit pre kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla za 17 odsto na 875 miliona evra u 2022. godini.

Ovaj rezultat predstavlja nastavak rasta Štada grupe na tržištima na kojima posluje i rast u tri strateška segmenta proizvoda: zdravstveni proizvodi široke potrošnje, generika i farmaceutski specijaliteti.

„Širom tri strateške poslovne jedinice zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, generike i farmaceutskih specijaliteta, proširili smo našu ponudu za pacijente i zdravstvene radnike putem lansiranja novih i proširenja linija postojećih proizvoda, dodatno poboljšavajući našu poziciju na tržištu i osiguravajući pouzdano snabdevanje proizvodima,” rekao je generalni direktor Štada grupe Peter Goldšmit.

Kako je objavljeno, Hemofarm je ostao među top 10 lokacija Štada grupe u pogledu prodaje, kao i jedan od ključnih proizvodnih centara.

„Hemofarm je nastavio da raste u 2022. godini i ostao broj jedan u segmentu generičkih, CHC i OTC proizvoda. U 2022. godini proizveli smo 308 miliona pakovanja, što je povećanje od 6,8 odsto u odnosu na 2021“, rekao je generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.

Štada je tokom 2022. godine uspela da poveća proizvodnju i isporuči oko 1,2 milijarde pakovanja lekova u oko 120 zemalja širom sveta, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari