"Rekordne penzije" i životni standard: Uvećana primanja najstarijih zaostaju za troškovima života 1foto (BETAPHOTO/Milan Timotić/MO)

Iako predstavnici vlasti često ističu da se u poslednje dve godine beleži najdinamičniji rast penzija, a za oktobar i januar najavljuju najveće povećanje penzija „u istoriji Srbije“, stručna javnost upozorava da je u istom periodu, zbog enormnog rasta cena, zabeležen i najveći pad životnog standarda penzionera.

Statistički podaci zaista ukazuju da su danas penzije veće nego što je to bio slučaj pre desetak godina (primera radi 2012. prosečna mesečna penzija iznosila je 204 evra) ali istovremeno i da se za njihov iznos danas može kupiti znatno manje potrepština nego što je to bio slučaj 2013. godine.

Tako je početkom aprila glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk govoreći za televiziju N1 izjavio da su penzije danas veće nego što je to bio slučaj ranije ali da treba uzeti u obzir i to da je u međuvremenu oboren kurs evra te da su bez obzira na sva povećanja, penzije realno manje nego što su bile ranije za oko 5,6 odsto.

U ovom trenutku prosečna penzija u Srbiji iznosi 37.825 dinara, a u oktobru nakon najavljenog prvog novog povećanje dostići će sumu nešto manju od 40 hiljada dinara, dok bi u januaru sledeće godine dostigla iznos od 45.500 dinara.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je povećanje penzija u dva dela (1. oktobra i 1.januara) za više od 20 odsto naglasivši da će “to biti najveće povećanje penzija u istoriji Srbije”. Predsednik Vučić istakao je da je cilj dostići prosečnu penziju od preko 450 evra do kraja 2025. godine.

Podsećanja radi, poslednji put dosad penzije su porasle u januaru, za 12,1 odsto a prethodno u novembru prošle godine, za oko devet odsto. Sa ta dva povećanja, prosečna penzija je porasla za oko 7.000 dinara.

Međutim, rekordno povećanje penzija najstarijim građanima ne znači puno u uslovima inflacije nastale usled ratnih zbivanja u Ukrajini koja je izazvala enormno povećanje troškova života. Naime, najveći broj penzionera u Srbiji u ovom trenutku prima penzije u iznosu od oko 30.000 dinara a sa najnovijim povećanjem one će porasti za oko 50 evra.

Ta suma, kao i podatak da u Srbiji u ovom trenutku živi 1,65 miliona penzionera od kojih njih oko 70.000 imaju penzije do 10.000 dinara a sa novim povišicama mogu da računaju na dodatnih oko 2.000 dinara, ne samo da demonstrira izuzetno skroman životni standard velikog broja najstarijih građana (iznosi penzija su, kao i slučaju plata građana koji su na minimalcu, niži od vrednosti minimalne potrošačke korpe) već i da za nju mogu da pazare znatno manje potrepština nego što je bio slučaj pre desetak godina, kada Srpska napredna stranka još uvek nije bila na vlasti.

Naime, 2013.godine prosečna penzija u Srbiji iznosila je 23.357 dinara. Istovremeno vrednost prosečne potrošačke korpe te godine bila je 64.895 dinara a minimalne 35.109 dinara.

Danas prosečna penzija u Srbiji iznosi 37.825 dinara a vrednost prosećne potrošačke korpe je oko 97.000 dinara a minimalne 52.000 dinara.

Ekonomista Milan R. Kovačević ističe za Danas da povećanje penzija u Srbiji zaista jeste veliko ali da to istovremeno ne znači da će se samo na osnovu toga poboljšati životni standard penzionera.

– Kada je reč o najavljenom najnovijem povećanju penzija treba istaći da to sigurno neće biti istorijsko najveće uvećanje istih kod nas. Ipak se treba podsetiti da je istorijski najveći skok penzija u Srbiji zabeležen 1993. godine a razlog je bila visoka inflacija. Ne bi bilo dobro da se tako nešto ponovi. Činjenica je da je procenat povećanja penzija u Srbiji u poslednje vreme veliki međutim to ne stvara onakav efekat kakav bi trebalo iz tog razloga što visina penzija još uvek zaostaje za troškovima života. Shodno tome do poboljšanja životnog standarda penzionera može da dođe samo u slučaju da se na adekvatan način suzbije inflacija. Dok god su troškovi života visoki a iznos penzija nije u stanju da ih adekvatno podmiri ne možemo da govorimo da će do toga u praksi i doći – navodi naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari