Institucije i organizacije koje se bave lokalnim razvojem iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, potpisale su juče na Međunarodnom sajmu lokalnih samouprava u Rijeci ugovor o formiranju Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje. To je prvo regionalno telo koje će biti zaduženo za unapređenje uslova za rad privrede i privlačenje novih investicija u te četiri zemlje.


– Značajno je što je ovim programom utvrđen jedinstven regionalni standard. Ono što nas posebno raduje jeste to što su zemlje potpisnice uvrstile ovaj program u zvaničnu politiku svojih vlada, tako da će sve opštine koje žele da dobiju podsticajna sredstva morati da se potrude da dobiju sertifikat, jer su tako i kompanije i države sigurne da ulažu na pravi način. Suština je da kroz proces sertifikacije opština treba da prepozna šta je to specifično što ona ima da ponudi, da sagleda svoje mogućnosti na realan način, i istakne svoje prednosti kako bi privukla investitore za konkretnu stvar – istakao je Vladan Atanasijević, direktor integracionih sistema u Ašeco SEE i predsednik Upravnog odbora NALED-a Srbija.

Posao Regionalne mreže biće da uključi lokalne samouprave u program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE). Taj program od opština zahteva da prođu kroz obimne reforme lokalne administracije kako bi imale efikasnije procedure i transparentniji način rada čime u svojoj sredini kreiraju povoljno poslovno okruženje. Te reforme podrazumevaju ispunjavanje 12 kriterijuma i više od 80 potkriterijuma koji su isti za sve zemlje i na taj način predstavljaju zajednički standard, tako da će investitori tačno znati šta nudi svaka od opština koja poseduje sertifikat.

Program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem osmislila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED i pokrenula ga 2007. u Srbiji, gde je do sada sertifikat dobilo 27 lokalnih samouprava. Pre dve godine projekat je proširen na Hrvatsku, BiH i Makedoniju i u junu ove godine dodeljeno je prvih osam regionalnih sertifikata – Bjelovaru, Ivanču, Sanskom Mostu, Prijedoru, Rumi, Pirotu, Velesu i Strumici. Te opštine imaće priliku da na sajmu investitora predstave potencijale za ulaganje i prednosti koje nude u odnosu na opštine koje nemaju sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju.

Partneri

Regionalnu mrežu za povoljno poslovno okruženje formirali su NALED, Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Mreža za lokalni ekonomski razvoj Federacije BiH, Mreža za lokalni ekonomski razvoj Republike Srpske, kao i Zajednica jedinica lokalnih samouprava i Savez privrednih komora Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari