Rio Tinto ne odustaje: Mi verujemo u projekat "Jadar" 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Mi verujemo u projekat „Jadar“ i verujemo da ga je moguće realizovati u skladu sa najvišim standardima životne sredine, izjavila je za današnje izdanje Novosti glavna zastupnica kompanije Rio Tinto u Srbiji Marijanti Babić, ukazujući da litijum neće moći da se proda ukoliko ne bude proizveden uz poštovanje najviših ekoloških standarda.

Projekat „Jadar“ je jedan od najperspektivnijih i najbolje istraženih ležišta litijuma u Evropi, sa velikim potencijalom da Srbiju svrsta među države koje će na svetskom nivou odigrati ključnu ulogu u zelenoj tranziciji, smatra Babić.

Babić dodaje da taj projekat može biti realizovan samo uz apsolutno poštovanje zakona Srbije i propisa Evropske unije, uz napomenu da Evropa uvodi „baterijski pasoš“, što je digitalni sertifikat koji će sadržati podatke o poreklu i održivosti materijala koji se koriste u procesu proizvodnje baterija za električna vozila.

Prema njenim rečima, ukoliko bi se projekat realizovao, planirana investicija bi iznosila 2,55 milijardi evra, prema podacima iz 2011. godine, bilo bi otvoreno 3.500 radnih mesta, a 1.300 zaposlenih bi radilo na eksploataciji i preradi u narednih nekoliko decenija.

Od poreza i rudne rente procenjuje se da će država godišnje prihodovati oko 180 miliona evra, što je oko jedan odsto prihoda državnih budžeta, rekla je Babić.

Babić je rekla da sa državom nema ugovora o realizaciji projekta, već samo memorandum iz 2017. godine kojim se uspostavlja okvir za saradnju za realizaciju projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari