Rio Tinto: Poštujemo odluku Vlade Srbije da poništi uredbu o realizaciji projekta "Jadar" 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Rio Tinto poštuje odluku Vlade Srbije da poništi uredbu o realizaciji projekta „Jadar“, a zemljište i objekte koji su u vlasništvu kompanije nastaviće „odgovorno da održava“, navodi se u pisanom odgovoru koji danas objavljuje Glas Amerike.

Predstavnici ekoloških organizacija i aktivisti, koji traže da se zakonom trajno zabrani rudarenje litijuma i bora u Srbiji, tvrdili su da je Rio Tinto i aktivan na terenu u okolini Jadra, uprkos odluci Vlade da obustavi istraživanja i izgradnju rudnika litijuma.

Vlada Srbije je 20. januara saopštila da „stavlja tačku“ na projekat „Jadar“ i da ukida sve upravne akte povezane sa Rio Tintom.

Upitani da prokomentarišu navode ekoloških organizacija da i dalje kupuju zemljište, rade na izgradnji gasovoda i povećavaju broj zaposlenih u lokalnim kancelarijama, iz kompanije Rio Tinto su naveli da će „odgovorno održavati zemljište i objekte koji su u vlasništvu kompanije i da će njima upravljati u najboljem interesu zajednice i životne sredine“.

„Posvećeni smo ispunjavanju ugovornih obaveza prema našim dobavljačima, izvođačima radova i lokalnoj zajednici. Naša obaveza je da svu imovinu koja je u vlasništvu komapnije održavamo bezbednom, kao i da nastavimo da obezbeđujemo sigurnost naših timova i saradnika“, navodi se u saopštenju.

Iz Rio Tinta nisu odgovorili konkretno na pitanje da li je tačno da i dalje kupuju zemljište i kuće.

Bez odgovora je i pitanje da li je kompanija razmotrila određene pravne korake protiv Srbije, i koje, zbog odluke Vlade da obustavi izgradnju rudnika litijuma.

Rio Tinto je neposredno po odluci Vlade saopštio da „razmatra pravne osnove za takvu odluku i implikacije koje može imati po aktivnosti i ljude u Srbiji“.

„Naša kompanija poštuje nedavnu odluku Vlade Srbije da poništi Prostorni plan za razvoj ležišta Jadar“, piše u odgovoru Glasu Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.