Rio Tinto: Prerada jadarita biće primer najbolje svetske prakse 1Foto: Beta/Milan Timotić

Prerada rude jadarita će se odvijati u modernom postrojenju, sa inovativnom i održivom procesnom tehnologijom, koja je ekološki prihvatljiva i značajno naprednija od ranije korišćenih, rekla je danas direktorka kompanije Rio Sava eksplorejšn Vesna Prodanović.

Ona je na Četvrtom sastanku ćerke firme Rio Tinto, Rio Sava sa predstavnicima nevladinog sektora i šire javnosti rekla da će takav metod prerade jadarita biti rezultat višegodišnjeg rada te kompanije.

„Planirano je da projekat ‘Jadar’ bude primer najbolje tehnologije za preradu rude koja ispunjava tri, za nas najvažnija principa: da bude tehnološki održiva, ekološki prihvatljiva i ekonomski isplativa“, rekla Prodanović.

Dodala je da projekat ‘Jadar’ predstavlja integrisani proces unutar koga se celokupna prerada obavlja na jednom mestu što je ekonomski i ekološki najisplativije.

„Time Rio Tinto zadržava vrednosni lanac u Srbiji, proizvodeći ovde finalni proizvod kome nije potrebna dalja prerada“, rekla je Prodanović.

Istakla je da „projekat ‘Jadar’ na taj način obezbeđuje konkurentnost ovog proizvoda na svetskom tržištu i mapiranje Srbije kao ključne u procesu tranzicije ka zelenim izvorima energije“.

Nakon sastanaka održanih u aprilu, junu i julu sa više od 200 učesnika, predstavnici kompanije Rio Sava su, kako se navodi, na četvrtom skupu, zajedno sa ekspertima naučnih institucija uključenih u projekat, detaljno predstavili tehnologiju prerade ruda u okviru kompanije Rio Tinto, tehnologiju prerade jadarita na projektu ‘Jadar’, ali i lanac dodatnih vrednosti projekta u pogledu finalnog proizvoda i benefita za Srbiju.

Otvorenom sastanku prisustvovalo je, kako se navodi, više od 70 učesnika šire javnosti i oni su imali priliku da u direktnom razgovoru sa predstavnicima kompanije Rio Sava dobiju odgovore na sva pitanja u vezi sa projektom.

„Projekat ‘Jadar’, kao jedna od vodećih grinfild investicija u Srbiji izaziva veliku pažnju javnosti, nevladinih organizacija i posebno lokalnog stanovništva. Serije otvorenih sastanaka važan su segment otvorenog dijaloga i saradnje na bazi tačnih, relevantnih i transparentnih informacija“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari