Ratari privode kraju žetvu na sremskim poljima. Pšenica je u ovom regionu zasejana na ukupno 41.641 hektar, kažu podaci Sremske privredne komore. Od stručnog saradnika SPK i sekretara Odbora za poljoprivredu Vladimira Vlaovića saznajemo da je do sada ovršeno više od 90 odsto površina i ostalo je da se uradi još finiš, koji će biti završan za dan-dva.


Ono što raduje je da je ovogodišnji rod žita dobar, da je ono izuzetnog kvaliteta, prosečne vlažnosti oko 13 odsto i da je hektolitarska težina iznad 80 grama. Prosečan rod u Sremu iznosi 5,1 tonu po hektaru. Prema rečima Vlaovića najbolji prinose beleže se na teritoriji staropazovačke opštine i iznose 6,4 tone po hektaru. Sledi Inđija sa 5,8 tona, pa Šid sa 5,5, Ruma sa 5,2 tone, dok je rod u najvećoj sremskoj opštini Sremskoj Mitrovici pet tona po hektaru. U Pećincima i Irigu rod iznosi 4,2 tone po hektaru.

Po rečima Vlaovića prinosi su dobri, u žetvi nije bilo većih problema a na sremskih njivama ovaj posao je završavalo ukupno oko 700 kombajna.

Što se tiče otkupa, već prvih dana na berzi u Novom Sadu, Vojvodina je sa svojim okruzima Sremskim, Bačkim i Banatskim namirila predviđene količine pšenice za otkup u robne rezerve, koji za pokrajinu iznosi 50.000 tona, odnosno polovinu predviđenih količina koje se otkupljju, no postoje neke najave o preraspodeli ovih kvota.

Većina sremskih seljaka rod trenutno predaje samo na skladištenje u silose, a ovih dana mlinari treba da ispostave račun za taj posao. Proizvođači žita žale se na otkupnu cenu od 20 dinara i upozoravaju da su na gubitku.

– Cena od 20 dinara je za velike proizvođače, mi sitni seljaci od toga nemamo ništa. Rezerve će otkupiti male količine tako da nama preostaje samo da skladištimo u silose i čekamo neku bolju cenu – priča Milivoj Jovanović iz Jaska, koji ima ukupno 4,5 jutara žita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari