Ministarstvo: Rok za podnošenje PPPDV nepromenjen, 15 dana po isteku poreskog perioda 1Foto: Pixabay/stevepb

Ministarstvo finansija podsetilo je danas da je rok za podnošenje poreske prijave poreza na dodatu vrednost (PPPDV) 15 dana po isteku poreskog perioda i naglasilo da su obaveza podnošenja PPPDV i obaveza elektronskog evidentiranja obračuna poreza na dodatu vrednost u sistemu elektronskih faktura „dve različite obaveze“.

Povodom dilema koje su se pojavile u delu javnosti u vezi sa rokom za podnošenje poreske prijave poreza na dodatu vrednost, Ministasrtvo u saopštenju navodi da su način i rok prijave propisani Zakonom o porezu na dodatu vrednost.

„Obveznik podnosi poresku prijavu nadležnom poreskom organu na propisanom obrascu, u roku od 15 dana po isteku poreskog perioda“, navodi se u članu 50. stav 1.

Istovremeno, Zakon o elektronskom fakturisanju uređuje elektronsko evidentiranje obračuna poreza na dodatu vrednost „za poreski period, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost, u roku od deset dana po isteku poreskog perioda“.

Ministarstvo je naglasilo da su obaveza podnošenja PPPDV i obaveza elektronskog evidentiranja obračuna poreza na dodatu vrednost u sistemu elektronskih faktura „dve različite obaveze čije (ne)ispunjenje dovodi do različitih pravnih posledica, u skladu sa zakonima koji ih uređuju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari